Halep eyaletine bağlı el-Bab yakınında bulunan Ebu el-Zandin geçiş noktasında 22 Nisan’da rejim güçleri ile muhalifler arasında 3. esir değişimi gerçekleşti.
Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde Türkiye Dışileri Bakanlığı’nın açıklamasına istinaden, takasın Türkiye, Rusya ve Avrupa’nın gözetiminde sürdürülen Suriye müzakereleri çerçevesinde yapıldığı belirtildi.
İlk takas Kasım ayında yapılmış ve her iki taraf karşılıklı 10’ar kişiyi serbest bırakmıştı. İkinci takas 12 Şubat'ta gerçekleşmiş ve ÖSO ile rejim arasında her iki taraf karşılıklı 20’şer esiri serbest bırakmıştı.
Beşşar rejiminin zindanlarına tam olarak kaç kişinin tutulduğu bilinmiyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 215 binden fazla olduğunu tahmin ederken, bu sayının ancak 117 binini belgeleyebiliyor. SİHG keyfi tutuklamaların halen hız kesmeden sürdüğünü belirtiyor.
ÖSO sözcüsü Yusuf Hamud , Al-Monitor'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye devletinin yetkilileri aracılığıyla rejim ile tutsak değişimi anlaşmaları altında daha fazla tutuklunun serbest kalması için sürekli çalışıyoruz . Bu tür takaslar yoluyla serbest bırakılan mahkumların sayısının rejim hapishanelerinde bulunanlara kıyasla asgari düzeyde olduğu doğrudur, ancak bu hiç olmamasından iyidir. Bu konuda uluslararası toplumun desteğine ihtiyacımız var. ”
Muhalif eylemci Yahya Mayo da Al-Monitor'a şunları söyledi: “2011’den beri tutuklu bulunan çok sayıda kişi var ve onbinlerce kişinin akibeti belirsiz. Cezaevlerinden salıverilenlerin çoğu son iki yıl içinde tutuklandı, çoğunlukla herhangi bir siyasi kimliği olan kadınlar ve erkekler. Suriye şehirlerinin her yanındaki kontrol noktalarında rejim güvenlik güçleri tarafından tutuklandılar. Birçoğu için serbest bırakılma karşılığında ailelerinden para istendiği biliniyor. Bunların bir kısmının da takas yoluyla serbest kalmaları sağlanmaya çalışılıyor.”