Suriyeli Muhalifler Dera'da Eğitim Seferberliği İlan Etti

Savaş nedeniyle çocukların yıllardır okuldan uzak kaldığı Suriye'de muhalifler "Eğitime Dönüş" kampanyası başlattı.

Suriyeli muhalifler ülkenin güneyindeki Dera'da başlattıkları "Eğitime Dönüş" kampanyasıyla savaş nedeniyle yıllardır okuldan uzak kalan çocukları yeniden eğitim ortamına kazandırmayı amaçlıyor.

Suriye'de ailelerin önceliği çocukları için iyi bir eğitim olmaktan çıkalı uzun zaman oldu. Yıllardır süren savaş ortamında anne-babaların ilk düşündüğü, çocuklarını bombalardan korumak ve aç karınlarını doyurmak.

Aileler, rejimin hedef gözetmeyen saldırıları nedeniyle çocuklarını okula göndermekten kaçınıyor. Savaşta aile reislerinin ölmesi ya da mevcut ekonomik şartlar nedeniyle çocukların çalışmak zorunda kalması da okula gitmelerinin önündeki bir diğer engel.

Suriye'de okulların bombalanması veya yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalmaları gibi nedenlerle eğitimini yarıda bırakan ya da hiç başlayamayan çocukların sayısının yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

Bu durumun sonuçlarından endişe eden muhalifler, ülkenin geleceği olan çocukları eğitimden koparmamanın yollarını arıyor. Ailelerin korkularını yenerek çocuklarını okula göndermelerini sağlamak amacıyla evlerde alternatif eğitim kurumları kuruluyor.

Ülkenin güneyindeki Dera'da muhaliflerin kontrolündeki köy ve kasabalarda başlatılan "Eğitime Dönüş" kampanyası da ailelerin çocuklarını okula göndermelerini sağlamayı amaçlıyor. Kampanya bünyesinde çocuklara ders kitabı dağıtılmasının yanı sıra öğretmenlerin ailelere eğitimin önemini anlattığı sempozyumlar düzenleniyor.

Kampanya sorumlularından öğretmen Muhammed er-Rifai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dera kırsalındaki bazı okullardaki bir grup öğretmen ve muhaliflere bağlı yerel eğitim kuruluşu "Zeytin Dalı"nın iş birliğiyle başlatılan kampanyada çocukları okula gitmeye teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kentte eğitim yaşındaki 10 bini aşkın çocuğun hiç okula gitmediğini söyleyen Rifai, "Çocukların okula gidememesinin toplum üzerinde doğuracağı sonuçlar en az savaşın alt yapıya verdiği zarar karar önemli ve tehlikeli olacaktır." dedi.

Dera'da muhaliflere bağlı eğitim müdürlüğü yetkililerinden Hüsam Ebu Faruk da kentte eğitim alanında faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla birlikte çocukların yeniden okula dönmesi için çalıştıklarını söyledi.

Ebu Faruk, kampanya kapsamında okulu olmayan bölgelerde ya da kamplarda, odaları sınıflara dönüştürerek eğitim vermenin yanı sıra psikolojik destek sağlayarak çocukları ve ailelerini, içinde bulundukları zor şartlara rağmen okula gitmeye ikna etmeye çalıştıklarını kaydetti. Ebu Faruk, öğrencilere ilköğretim ve lise düzeyinde diploma vermek için geçici Eğitim Bakanlığı'yla iş birliği yaptıklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) ile ona bağlı kuruluşların Dera'da okullara bazı eğitim ve eğlence araçları göndererek destek verdiğini belirten Ebu Faruk, bunların yakıt ve taşıma gibi temel ihtiyaçların yanında "çok küçük yardımlar" olduğunu vurguladı.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Eylül 2015'teki raporuna göre, Suriye'de Mart 2011'de başlayan savaş nedeniyle 2 milyonu aşkın çocuk eğitimini bırakırken, 5 bin okul da kullanılamaz hale geldi.

 

Suriye Haberleri

Devrik rejimin kimyasal silah saldırısıyla ilgili yalancı tanıklığa zorladığı doktor Hameş, AA'ya konuştu
"Bugün çok sayıda kafa kestim" diyen Esed artığı mücahitler tarafından yakalandı
Şam Valisi Mervan: Türkiye bizim için stratejik bir müttefiktir
Suriye'nin Tartus ilinde devrik rejim güçlerine yönelik operasyon başlatıldı
TİHEK, Suriye'deki insan hakkı ihlallerini raporlayacak