Suriyeli Muhalifler “Asayiş” İçin Çalışıyor

Suriyeli muhalifler, Özgür Suriye Ordusu içindeki ve kontrol sağladıkları bölgelerdeki suçları engellemek için mahkeme kurdu.

Muhaliflerin şiddet içeren görüntülerinin imajlarını zedelediğini düşünen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), bünyesindekilerce işlenecek savaş suçlarını engellemek için askerî mahkemeler kurdu. Yönetim yapısını da değiştirerek idareyi askerî kökenli olmayanların da bulunduğu 3 kişilik bir komiteye devreden ÖSO, komitede Türkmen asıllı Abdülkadir Salih'e de yer verdi.

Zaman'da yer alan habere göre Suriye'de Baas rejimine karşı mücadele eden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), uluslararası alanda ordunun imajını sarsacak olayların önüne geçmek için çeşitli önlemler almaya başladı. ÖSO'ya yakın bir yetkiliden alınan bilgiye göre ordu yeniden yapılandırılarak daha 'profesyonel ve daha düzgün' bir sistem hayata geçirilecek. Bunun yanında muhaliflerin şiddet içeren görüntülerini engellemek isteyen yönetim, kuracağı askerî mahkeme ile bu tür suçlara karışanları yargılayacak.

ÖSO'nun yeniden yapılandırılmasındaki en önemli adımların başında liderliğin tek kişinin komutasından alınarak, 3 kişilik bir komiteye devredilmesi geliyor. Yeni liderlik komitesinde asker kökenli Abdülcebbar el Akidi'nin yanı sıra askerî geçmişi bulunmayan Abdülkadir Salih ve Nidal Karandel gibi sivillerin de bulunması dikkat çekiyor. Liderlik kadrosundaki isimlerden Abdülkadir Salih'in Türkmen olması, ordu içerisinde farklı etnik kökenlere karşı ayrımcılık yapılmayacağının sinyali olarak kabul ediliyor.

Yeni yapılanma hakkında bilgi veren Suriyeli muhalifler, bu dönüşümün hedefleri arasında 'ÖSO'ya dahil olmuş fakat adam kaçırma, kaçakçılık gibi işlerle uğraşanların ayıklanması, askerî mücadeleye katılmayan silahlı grupların ordu bünyesine dahil edilmesi ve orduya sızmış Baas yanlılarının temizlenmesi' olduğunu söyledi. Kaynak, uluslararası medyada ÖSO'nun gündeme olumsuz bir şekilde geldiği olayların engellenmesi için ordu içerisinde 'askerî mahkeme' gibi çalışacak iç denetim mekanizmaları kurulduğunu da belirtti. "Askerî güvenlik konseyleri ile ordu içerisinde düzensizlik çıkaranlar, uygunsuz davranışlar sergileyenler yargılanıp cezalandırılacak." ifadelerini kullanan başka bir kaynak da bu şekilde hırsızlık, taciz, yağma gibi olayların engelleneceğinin altını çizdi. Geçtiğimiz ay içerisinde Halep'in bazı bölgelerinde ÖSO'ya bağlı bazı kişilerin yerel esnafın dükkânlarına zarar verdiği ortaya çıkmıştı. Halep'te Esed yanlısı Berri ailesinin fertlerinin boğazının kesilmesi ve bir postanedeki memurların pencereden atılarak öldürülmesi 'ÖSO da savaş suçu işliyor' iddiasını gündeme taşımıştı.

'Aksakallılar adaleti sağlayacak'

Askerî denetimin yanı sıra muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerde sivil denetimin de sağlanarak toplum içerisinde yaşanan anlaşmazlık, hırsızlık, taciz ve tecavüz gibi istenmeyen olayların yaşanması engellenmeye çalışılıyor. Halep'ten Zaman'a konuşan bir kaynak, şehre bağlı Mera kasabasında, Bâb kentinde ve Münbit bölgesinde pilot uygulamaya geçildiğini söyledi. Yerel kanaat önderlerinden oluşan ve 'aksakallılar' adı verilen sivil gruplar, bu bölgede işlenen suçların muhasebesini yaparak, uygun görmesi halinde cezalandırılmasını sağlayacak. Bu bölgelerde uygulamanın başarıyla devam etmesi durumunda kademeli olarak diğer kasabalarda aynı yöntemle asayişi sağlamaya çalışacak. Savaş şartlarında bazı sıkıntıların yaşanabildiğinin altını çizen bir kaynak, "Elimizden geleni ve halkın huzurunu sağlamaya gayret edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

 

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu