Suriyeli Muhacirler ve ‘Ensar-Ümmet’ Söylemiyle Derdiniz Ne?

Euronews sitesi Türkiye’deki Suriyeli muhacirler konusuyla ilgili dosya nitelikli bir habere yer verdi. Haberin final bölümündeki soru içerikli başlık ve giydirilen yorum BirGün, Sözcü, Cumhuriyet tayfasını çağrıştıracak cinsten.

HAKSÖZ-HABER

Euronews’in yer verdiği Suriyeli muhacirler konulu tartışma dosyası birçok soruyu beraberinde getirdi. Yerel seçimlerden hemen önce başlayan ve seçimden sonra da derinleşerek devam eden “İstanbul’daki Suriyeliler sorunu” ve hükümet politikaları konusunda kaseti geriye saran Fatma Sibel Yüksek imzalı haberde CHP, İYİ Parti, MHP ve HDP yönetim ve tabanlarının konuya yaklaşım biçimi ‘nesnel’ bir yaklaşımla serimlenmeye çalışılıyor.

Buraya kadar zihinde ‘e, nereye varmaya çalışıyorsunuz’ sorusunu sordurtacak derecede nesnel akan haber ilerleyen bölümlerde nesnelliğini yitirmeye başlıyor. İlk olarak toplumun ve AK Parti etkisindeki kitlelerin Suriyeliler meselesine yaklaşımının tespiti babında  genellemeci ve indirgemeci tespitler yapılıyor ve hemen ardından gelen final bölümündeki soru ise “zurnanın zırt dediği yer”e dönüşüyor.

Euronews sorduğu (aslında cevabını da mündemiç) böyle sinsi bir final sorusu ve üzerine giydirdiği yorumla yoksa satır aralarından şu mesajları vermeye veya algıları enjekte etmeye mi çalışıyor:

- Türkiye toplumunun kahir ekseriyeti Suriyelilerden rahatsız

-Sadece İYİ Parti yönetimi değil AK Parti ve ortağı MHP tabanı da Suriyelilerin gitmesini istiyor

-Suriye meselesine ümmet gözlüğüyle bakan Erdoğan ve partisi ‘müslüman’ derken sadece yönetim karşıtlarını öne çıkarmakla ikiyüzlü ve tutarsız davranıyor

- Erdoğan’ın ‘ensar’ ve ‘ümmet’ söylemi çöktü

-Bu söylem İstanbul ve Ankara’yı kaybettirdi

*

Euronews’in şuana kadar gözlemlenen nesnel habercilik çizgisine yakışmayan “Türkiye’de Siyaseti Kuşatan Sorun: Suriyeli Göçmenler” başlıklı dosya haberinin bahse konu kısmı:

Suriyeli sorunu AK Parti’nin kapısına dayandı, Erdoğan’ın “ümmet” siyaseti çöküyor mu?

Bütün bu tartışma ve eleştirilerin muhatabı olan AK Parti’de ise sorunu yönetmede tek yetkili kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Avrupa Birliği ile yardım fonları konusunda sık sık meydan okuma içeren polemiklere giren Erdoğan, AK Parti tabanını “ümmet” ve “ensar” gibi ideolojik ve dini söylemlerle konsolide etmeye çalışıyor. İslam tarihinde Ensar, Mekke’den Medine’ye göç eden Hazreti Muhamed ve yakınlarına kucak açmış Medinelilere verilen isim. Erdoğan’a göre Suriyeliler Esad’ın zulmünden kaçtı ve Türkiye’deki din kardeşleri (Ensar) onlara kucak açtı.

Suriyeli sorunu tartışmalarında Erdoğan’ın kullanmayı sevdiği kavramlardan birisi de ümmet. AK Parti ve Erdoğan’a göre dünyadaki Müslüman ümmetin bir parçası olan Suriyelilere el uzatmak bir din kardeşliği görevi. Suriye’de bir iç savaş yaşandığı, ‘savaşan tüm tarafların Müslüman olduğu, dolayısıyla neden sadece Suriye yönetimi karşıtlarının ümmetin bir parçası olarak görüldüğü’ sorusu ise AK Parti çevrelerinde cevap bulamıyor.

Peki Erdoğan’ın Ensar- Ümmet söylemi, tabanın Suriyeliler konusunda kemikleştirilmesine faydalı oldu mu? Bu sorunun cevabını İstanbul seçiminin sonuçlarında arayanlar var. Parti içinde eleştiriler yüksek sesle dile getirilmese de seçim öncesi yapılan anketlerde, AK Parti de dahil tüm parti tabanlarında Suriyeliler konusunda yüzde 80’lere varan rahatsızlık tespit edilmiş ve bu araştırmalar Erdoğan’a da sunulmuştu. Erdoğan’ın AK Parti tabanında böyle bir rahatsızlık yokmuş gibi davranması, kimilerine göre “Suriyeli sorununa çözüm bulacağız” diyen İmamoğlu’na zaferi getirdi.

 

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!