Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı ile birçok kurum ve yardım kuruluşu, Türkiye'ye sığınan Suriyeli muhacirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Tel Abyad ve Rasulayn bölgesine yönelik hava bombardımanının yanı sıra PYD'nin baskısından kaçan Suriyeliler, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buldu.
Son iki haftada bölgeden Türkiye'ye 23 bin 350 civarında Suriyeli giriş yaptı. Muhacirlerin barınmaları için AFAD ekipleri gece gündüz demeden çalıştı, Akçakale Sınır Kapısı'nda oluşturulan kayıt merkezinden kontrollü şekilde alınan Suriyelilerin bir kısmı akrabalarının yanına, yakını olmayanlar ise Mardin ve Gaziantep'teki kamplara yönlendirildi.
Olayların başladığı ilk günden itibaren bölgeye gelen Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü çalışanları da basın mensuplarının işlerini kolaylaştırmak için çalıştı.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri ise geçişlerin başladığı 3 Haziran'dan itibaren muhacirlerin kayıt işlemleri için yoğun bir çaba harcadı. Kepezli ve Zenginova mahallelerinden Türkiye'ye geçiş yapan Suriyelileri minibüslerle Akçakale Sınır Kapısı'ndaki kayıt merkezine ulaştıran ekipler, sığınmacılara geçici kimlik verdi. Daha sonra 30 kişiden oluşan göç uzmanı ve personeli Türkiye'ye sığınan tüm Suriyelilerin biyometrik kayıtlarını yaptı.
Suriyeli Muhacirlere Gıda Hizmeti
Türk Kızılayı da sınırdan geçen muhacirlerin acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Görevliler, Türkiye'ye geçişi sağlanan Suriyelilere 27 bin 360 şişe su ve 30 bin paket yüksek enerjili bisküvi ikramında bulundu.
Suriyelilere sıcak yemek ulaştırmak için ikram aracını bölgeye gönderen Türk Kızılayı, muhacirlere çorba çıkarıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyeler ise halen iftarda yemek hizmeti veriyor.
Sağlık Bakanlığı görevlileri de Suriyelileri sağlık taramasından geçirdi, ücretsiz ilaç verdi. Risk grubundakiler ise çocuk felci ve kızamık aşısı yapıldıktan sonra ülkeye alındı.
Yardım Kuruluşları Bölgeye Akın Etti
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, bölgeye gönderdiği ekipleriyle kayıt esnasında muhacirlere bebek maması yardımı yapıp, gıda kolisi dağıttı. Vakıf ayrıca misafirlere battaniye yardımında bulundu.
İyilik-Der ise hayırseverlerin desteğiyle temin edilen un, bisküvi ve bebek bezi gibi malzemelerin bulunduğu insani yardımları Akçakale'deki 10 bin sığınmacıya ulaştırdı.
Farklı kentlerden çok sayıda sivil toplum kuruluşları da bölgedeki muhacirlere çeşitli yardımda bulundu.
Ayrıca, bölgede Göç İdaresi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı gibi kuruluşlardan yaklaşık bin personel görev aldı.
"Ramazanı Zehir Ettiler"
Sığınmacılardan Sama Emir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığındıkları Türkiye'de çok iyi ağırlandıklarını söyledi.
Evlerine dönmek istediklerini ancak oradaki grupların buna izin vermediğini belirten Emir: "Bu sıcak ramazan gününde evlerimize dönmek için sınırda bekliyoruz ama izin vermiyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Oradaki insanlar bize ramazanı zehir etti." diye konuştu.