Suriyeli Kürtlerin Çocukları Sağlık Kontrolünden Geçiriliyor

IŞİD ile bazı kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt ailelerin çocukları muayeneden geçiriliyor.

Yaklaşık bir hafta önce IŞİD ile bazı kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt ailelerin çocukları muayeneden geçiriliyor.  

Uluslararası Doktorlar Birliği Sorumlusu Eyüp Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Suruç Yatılı Bölge Okulu'nda, ilçe merkezindeki sağlık tırında ve yakın köylerde hizmet verdiklerini söyledi.

Muayene edilen hastaların ilaçlarının ücretsiz karşılandığını belirten Hazar, görevli personelin ise yıllık izinlerinden feragat ederek yardıma koştuğunu belirtti.

Hazar, özellikle çocuklarda ishal vakıalarının görüldüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti:

''İlk günden beri bize ulaşan vakıaları incelediğimizde özellikle çocuklarda sıkıntı pek değişmiyor. Çocuk ve kadınlarda genelde üst solunum yolları ve cilt enfeksiyonları tespit ediyoruz ama daha da ciddisi hemen her çocukta ishal şikayetiyle karşılaşıyoruz. Çocuklarda beslenmeye bağlı ishal fazla. Muhtemelen yediklerinden veya içtiklerinden kaynaklı bir durum söz konusu."

Günlük bir doktorun ortalama 100 kişiyi sağlık taramasından geçirdiğini aktaran Hazar, insani yardımda bulunmak isteyen sağlık çalışanlarından da destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Suruçlular Suriyeli Kürtlere kucak açtı

Suriye'nin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinde yoğunlaşan çatışmalardan kaçan 150 bini aşkın Suriyeli Kürde, Türkiye'nin sınır ilçesi Suruç kucak açtı.

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Ayn el Arap bölgesi civarında, IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan on binlerce Suriyeli, zorlu bir sürecin ardından ''güvenilir liman'' konumundaki Türkiye'ye sığındı.

Suriye sınırındaki Suruç halkıyla Kobani bölgesinde akrabalık ilişkileri bulunan on binlerce Kürt, yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla Suruç'taki yakınlarının yanına yerleşti.

Çok sayıda sığınmacı, tarla, düğün salonu, taziye evleri ve boş depolarda konaklıyor. Yüz bini bulmayan nüfusuyla Türkiye'nin sınır bölgesinde yer alan Suruç, birkaç gün içerisinde kendi nüfusunu iki katına çıkardı.

İlçe halkının yanı sıra sivil toplum kuruluşları da misafirlerinin başta gıda ve barınma olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

''Kimseyi geri çevirmeyiz''

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarih boyunca kendisinden destek bekleyen her insana ırk ve kimlik ayrımı yapmaksızın yardımda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin kapısına sığınan hiç kimseyi geri çevirmediğini ve çevirmeyeceğini vurgulayan Çiftçi, sığınmacılar arasında oluşturulan kampların yanı sıra ev tutmak isteyen ve akrabalarının yanına yerleşmek isteyenlerin ise kayıt işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildiğini belirtti.

İlçedeki nüfus artışına da dikkati çeken Çiftçi, şunları kaydetti: 

''Türkiye olarak kapımıza sığınan herkesi tarih boyunca olduğu gibi geri çevirmedik. Bundan sonra da çevirmeyeceğiz. 3 gün süre içerisinde 130 bin insanı bizim gibi nüfusu yüz bin olan bir ilçenin kabul etmesi ve kayıt altına alması kolay bir iş değil. Ancak 3 günlük süre içerisinde devletimizin ciddi organizasyonu AFAD, Türk Kızılayı, Valilik ve belediyelerimizin özellikle çevreden gelen halkımızın yardımlarıyla şu anda bu kitle ciddi oranda kontrol altına alınmış durumda. İlçe merkezinde AFAD kontrolünde iki geçici barınma merkezi oluşturuldu. İlk gün itibarıyla 10 noktadan alınan insanlar, şu anda iki noktaya indirildi. Ağırlıklı olarak insanlar, Yumurtalık noktasından kontrollü bir şekilde alınmaya devam ediyor.''

Suriye Haberleri

Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi
Rusya'nın gerçekleştirdiği Etarib pazar yeri katliamının 7'nci yılı