Suriyeli iki kardeşin altı yıl sonra kavuşma sevinci

Katıldığı gösteri yüzünden 15 yaşında katil Esed’in zindanlarına atılan Ömer Alshogre, altı yıl sonra İstanbul’da kız kardeşine kavuşmanın sevincini yaşadı.

Ömer Alshogre, 2011’de katıldığı gösteri yüzünden 15 yaşında hapse atıldı ve üç yıl hapishanede işkence gördü. Türkiye’ye sığınan annesinin ödediği rüşvetle cezaevinden çıkıp önce Türkiye’ye kaçtı, sonra Ege denizini botla aşıp İsveç’e gitti. TED ve BM’de yaptığı konuşmalarla yaşadıklarını anlatıp bütün dünyanın dikkatini çekti. İsveç kralından ödül aldı. Artık ünlü bir insan hakları aktivisti olan Ömer Alshogre, altı yıldır ayrı kaldığı kız kardeşine ise dün İstanbul Havalimanı’nda kavuştu.

Suriyeli insan hakları aktivisti Ömer Alshogre, Suriye’deki savaş sebebiyle 6 yıl ayrı kaldığı kız kardeşine İstanbul Havalimanı’nda kavuştu.

Alshogre, o anların görüntülerini Twitter hesabından paylaştı.

Bu görüntüler, sadece birbirinden 6 yıl uzak kalmış iki kardeşin buluşmasından öte anlamlar içeriyordu.

Çünkü Ömer Alshogre, Suriye’deki hapishanelerden kurtulan ve burada yaşadıklarını uluslararası kamuoyuna anlatabilecek imkana sahip olan sınırlı sayıdaki Suriyeliden biri.

Serbestiyet.com’da yer verilen Mustafa Ali Akyol imzalı habere göre, 1995’te doğduğu Suriye’de 2010 yılında, henüz 15 yaşındayken hükümet karşıtı bir protestoya katıldığı gerekçesiyle tutuklandı. Bir süre hapiste tutulduktan sonra serbest bırakılan Alshogre 2011-2013 yılları arasında Esed rejimi tarafından 7 kez tutuklandı.

16 Kasım 2012’de kuzenlerini ziyaret ederken rejim güçleri Ömer’i kuzenleri Beşir, Nour ve Reşad ile birlikte onu da tutukladılar. Beşir ve Reşat hapishanede hayatını kaybetti. Ömer de 3 yıl boyunca hapishanede tutuldu ve elektrik verilmesi, kablo ve metalle dövülmesi ve tırnaklarının çıkarılması da dahil olmak üzere türlü işkencelere maruz kaldı.

Ömer Alshogre’nin hayatının dönüm noktası Türkiye’ye sığınan annesinin insan kaçakçılarına oğlunu Türkiye’ye kaçırmaları için 15 bin Euro ödemesiyle gerçekleşti. Sahte bir infazın ardından hapishaneden çıkartılan Ömer, o zamanlar açlık ve tüberküloz nedeniyle sadece 34 kiloydu.

Önce Türkiye’ye gelen Alshogre, tıbbi tedaviye erişmek ve rejimden kaçmak isteyen bir mülteci olarak Avrupa’ya gitti. İsveç’te varlıklı bir aileye koruyucu çocuk oldu ve burada İngilizce, Norveççe ve İsveççe öğrendi. Liseden mezun oldu.

Esed rejiminin insan hakları ihlallerini ve kendi tecrübelerini dünyaya anlatarak bir aktivist oldu.

Yaptığı TED konuşmaları ile ismini duyuran Ömer, Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşma ile dünya tarafından tanındı.

Esed rejimine karşı davalar oluşturmak için Alman avukat ve savcıların yanı sıra Avrupalı savaş suçları müfettişlerine de ifade verdi.

Alshogre’ye merhameti, cesareti ve güçlü değerleri nedeniyle Nisan 2020’de İsveç Kralı tarafından Pusula Gülü Bursu verildi.

Omar Ashgore, uluslararası medya kuruluşlarına yazdığı makalelerde Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerini anlatıyor.

En son Washington Post’a “Squid Game” neden bana Suriye’de hapishanede geçen yıllarımı hatırlattı” başlıklı bir yazı yazmıştı.

Suriye Haberleri

Umutol İnsani Yardım Derneği, Suriye’de 150 briket ev yaptı
Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi