HAKSÖZ-HABER
Suriye rejimi askerliğini yapmış olsa da yaşları elverişli herkesi yedek asker olarak silah altına almaya çalışıyor. Bilhassa Şam’da güvenlik güçlerinin artan operasyonları neticesinde binlerce genç gözaltına alınıp kışlaya yollanmakta. Bu da geniş bir kesimde büyük korkuya yol açmış durumda.
Bunlardan biri de 27 yaşındaki Eymen. Şam’daki evine 14 Ekim’de gelen bir telefonla el-Meydan bölgesindeki asker alma dairesine gitmesi söylenmiş. 2010’da askerliğini yapmış bir gazeteci olan Eymen pılını pırtısını toplayıp ülkeden kaçmış.
“Cephede ölmek istemiyorum. Önce Lübnan’a oradan Türkiye’ye geçmeye karar verdim. Orada hiç tanıdığım yok, benim için çok zor da olabilir ama orduya katılmaktan daha kötü olamaz” diyor
Yollarda artan kontrol noktaları 24-35 yaş arası gençlerin kabusuna dönüşmüş durumda. Şam’daki bir otobüs yolculuğum sırasında ben de şahit oldum. Mezze’de bir kontrol noktasında bazı gençler otobüsten indirildiler. Aranıp aranmadıklarının araştırılmasından sonra askeri polise haber verildi ve şöföre yola devam etmesi söylenirken, gençler götürüldüler.
29 Yaşındaki Mervan yaşadığı mahallede 16 Ekim günü geniş çaplı bir arama yapıldığını ve sert bir şekilde pek çok gencin yedek asker olarak alındığını söylüyor. Mervan özellikle devlet dairelerinde çalışan çok sayıda genç memurun askere alınma korkusu içinde olduklarını belirtiyor. Pek çok kişinin de ya adresini değiştirdiğini ya da muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelere göç ettiğini söylüyor.
28 yaşındaki Usame Al-Monitor’a telefonla verdiği demeçte “Şam’ın merkezindeki Rukneddin semtindeki evimi terk edip muhaliflerin kontrolü altında bulunan Şam’ın kuzeyindeki Berzah’ta bulunan amcamın evine yerleştim diyor. Burada en azından evimin kapısının her an çalınacağı endişesi taşımıyorum. Asker ya da polis korkusu olmadan sokakta yürüyebiliyorum” diyor.
Zorla askere alınma baskısından hastalar bile endişeli. HIV virüsü taşıdığından ötürü askerlik hizmetine elverişli olmadığı raporuna sahip 30 yaşındaki Ziyad her kontrol noktasında aşağılandığını ve hain muamelesi gördüğünü söylüyor.
20 yaşında İdlibli bir üniversite öğrencisi olan Ahmed ise Tartus ya da Lazkiyeli gençlerle kendisi gibi İdlibli ya da Halepli gençlerin çok farklı muamelelerle karşılaştıklarını söylüyor. Üniversite öğrenimi gördüğü için askerlikten muaf olmasına rağmen her kontrol sırasında uzun uzadıya evraklarının incelendiğinden yakınıyor.
Suriyeli gençler için zola askere alınma kabusu büyürken, saklanma ya da ülkeyi terk etme seçenekleri arasında giderek daha çok sıkışacakları anlaşılıyor.
Al-Monitor’dan çeviren: Hasan soylu