Suriyeli çocuklar bu yıl yine Esed-İran-Rusya’nın harabeye çevirdiği binalarda eğitim görecekler

Türkiye’de eğitimin ne zaman başlayacağına yönelik arayışlar sürerken Esed-İran-Rusya bloğunun harap ettiği Suriye'deki çocukların durumu içler acısı. Kardeşlerimiz bu yıl yine zalimlerin harabeye çevirdiği binaların enkazında eğitim görecekler!

Eğitim-Öğretim Yılı Kuzey Suriye’nin kapılarında…

Ve işte sürecin gerçekliği…

Orient News: Hüsam Abdulgani

Haksöz-Haber Çev: Asuman Gökgöz Selmanoğlu

Esed milislerinin Suriye halkına yönelik yürüttüğü savaş, eğitim sürecini sekteye uğratarak Suriye’de iki milyondan fazla çocuğu eğitim haklarından mahrum bıraktı.

Esed rejimi, devrimin başlangıcından itibaren, devrimi sınırlandırma ve devrimci nesli cahilleştirme hedefiyle, devrimci bölgelerde bulunan eğitim binalarını ve müesseselerini hedef aldı. Haliyle bu durumun, Esed ve müttefiki Rusya uçaklarının, güvenli bir sığınak arayışı içinde oradan oraya göçe maruz bırakarak kendi ülkelerinde birer yabancıya dönüştürdüğü çocukların geleceklerine dair olumsuz yansımaları oldu.

Birleşmiş Milletler Aralık 2019 ve geçen Mart ayları arasında yaklaşık beş yüz yetmiş beş bin çocuğun, bombardıman şiddeti altında evlerinden çıkarıldığını belgeledi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Şubat ayı başlarında yayınlanan yıllık raporuna göre; Suriye’deki durum, çağımızın en ciddi insani krizlerinden biri sayılmakta ve bundan en çok etkilenenler de çocuklar.

Pek çok Suriyeli öğrenci, eğitimlerine tam donanımlı olmayan okullarda devam etmek zorunda kalıyor. Dört binden fazla okulu kapsayan BM raporuna göre, kullanımda olan okulların %12’si kısmen yıkılmış durumda ve sınıfların %24’ünün bakım ve onarıma ihtiyacı var.

Eğitimin Devam Etmesi, (Maddi) Desteğe Bağlı

İdlib’in kuzey kırsalında Arapça öğretmenliği yapan Ahmed, Orient News’e, kurtarılan kuzey bölgesindeki eğitim sürecinin zorlukları hakkında konuştu. Kuzeydeki okulların, Esed uçaklarıyla birçoğunun yıkılmasının ardından güney kırsalından gelen çok sayıda öğrenciyi barındıracak kapasiteye sahip olmadığını ifade etti.

Comnex örgütü tarafından eğitim direktörüne bağlı okullar için sağlanan Avrupa desteğinin kesintiye uğraması, eğitim sürecinin yeniden başlamasının önünde engel teşkil etmektedir, yardım kuruluşları her organizasyon için en az beş okulu desteklese de sorun başka yönlere dallanıp budaklanmış bir haldedir.

Bu yönlerden en bariz olanı; bazı okulların bu destek halkasının dışında kalması ve öğretmenlerin maaşlarının kesilmesi, Ahmed ve bazı meslektaşlarının aylarca ücretsiz çalışmak zorunda kalmalarının ardından, ailelerinin ve çocuklarının geçimini sağlamak için başka işlere yönelmeye mecbur kalmalarıdır.

Suriyelilerin Corona virüsünün yayılmasıyla artan boğucu ekonomik kriz ve yerel para biriminde gerçekleşen devalüasyon ağırlığı altında geçirdikleri dönemde, okul-kırtasiye malzemeleri fiyatları bu sene, geçen yıl fiyatlarının dört katına çıkarak 50 dolara ulaştı.

Ahmed öğretmen, bombardıman korkusunu ve eğitim desteğinin kesintiye uğramasını, buna ek olarak güvenlik durumuna bağlı olarak tekrarlanan göç dalgalarını, öğretmenlerin ve öğrencilerin eğitimle alakalı sorumluluklarını yerine getirme hususundaki isteksizliklerini yeteri derecede açıklayan sebepler olarak görmekte.

Özel Okulların Corona ile Savaşı

Ebu Abdu ise yeğenlerinin eğitimleri için özel okulları tercih ediyor. Orient News’e, ilk öğretimde çocuk başına yıllık 100 dolar ödeme yaptığını söyleyen Ebu Abdu bu tercihini, açma ve kapama kararının Eğitim Bakanlığının virüsün yayılması karşısındaki politikasına bağlı devlet okullarının aksine, Corona sebebiyle kapatılmayan özel okulların sağladığı hizmet ve gözetim kalitesiyle açıklıyor.

Ebu Abdu’ya göre, özgürleştirilen Kuzey Bölgesi’nde ilk vakanın ortaya çıkmasıyla devlet okulları kapılarını kapatarak öğrencilerin eğitimden uzak kalmalarına neden oldu. Ancak ebeveynler çocukları konusunda endişe duymuyorlar çünkü Kuzey’de virüse yakalananların oranı son derece düşük ve vakalar da karantina altındalar.

Ailesinin bütçesine katkı sağlamak için bir yem dükkanında çalışarak babasına yardım eden 9. sınıf öğrencisi Cibril ise, Orient News’e, okulların yeniden açılması ve öğretim yılının başlaması konusunda hissettiği istek ve coşkuyu dile getirdi. Geçen yıl devlet okullarının eğitime ara vermesinin ilmi bir boşluk doğurduğunu, eğitim hayatının sorunsuz bir şekilde ilerlemesini engellediğini açıkladı. Çünkü Cibril ve yaşıtları bu yıl, öğrenciler arasında Corona virüsünün yayılmasından endişe eden Milli Eğitim Bakanlığının aldığı bir kararla yarıda bırakmak zorunda kaldıkları 8. sınıf müfredatındaki gerekli bilimsel alt yapıyı alamadan 9. sınıfa başlamak zorunda kalacaklar.

Cibril, Suriyelilerin katlanmak zorunda kaldıkları koşullardan kurtulmak için bir can simidi görevi görmesi hasebiyle öğrenciler için eğitimin değerine ve gerekliliğine vurguda bulunarak “Gelecekteki hedefim, Türkiye’de havacılık okumak” dedi.

Çeviri Haberleri

Çocuk zihninde soykırım
Dünya Müslümanları düşündüklerinden çok daha fazla birlik içindeler
BM Güvenlik Konseyi kime hizmet ediyor?
Mahmud Abbas Yönetimi nasıl İsrail'in Batı Şeria'daki kolu oldu?
Devrimi yok ederek kutlamak Mahmud Abbas'ın tarzıdır