Suriye’den Uzaklara Göç

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin raporuna göre Suriye’deki savaş nedeniyle geçen yıl Kuzey Amerika, Avrupa, Doğu Asya ve Pasifik ülkelerine yapılan iltica başvuruları 2001’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) raporunda 2013 yılında 612 bin 7 yüz kişinin Kuzey Amerika, Avrupa, Doğu Asya ve Pasifik’teki 44 ülkeye iltica başvurusu yaptığı yazıyor. Bu son 12 yılın en yüksek seviyesi.

“İltica Trendleri 2013” adlı BM raporuna göre Suriye ve Rusya önceki iki yılda en fazla mülteci çıkışının yaşandığı Afganistan’ı geride bıraktı. Listedeki ilk 10 ülkenin altısında ise şiddet ve çatışma ortamı var. Bu ülkeler raporda Suriye, Afganistan, Eritre, Somali, Irak ve Pakistan olarak sıralanıyor.

BMMYK Yüksek Komiseri Antonio Guterres rapordaki verilerin Suriye’deki krizin Orta Doğu’nun çok uzağındaki ülkeleri ve bölgeleri de etkilediğinin açık bir kanıtı olduğunu söylüyor. Guterres “Bu, mülteciler ve onları kabul eden ülkelerin güçlü şekilde desteklenmesinin önemini daha da arttırıyor” ifadesini kullanıyor.

AB'nin liste başı Almanya

2013 yılında iltica başvurusu yapılan bölgelerin başında 38 ülke ile Avrupa Birliği geliyor. Avrupa Birliği ülkelerine  yapılan toplam başvuru sayısı 484 bin 600 olarak veriliyor. Sayı önceki yıla göre üçte bir oranında artış göstermiş.

AB ülkeleri arasında en fazla mülteci kabul eden ülke 109 bin 600 kişiyle Almanya. Onu Fransa ve İsveç takip ediyor.

Avrupa’nın birincisi Türkiye

Türkiye yaklaşık 650 bin Suriyeli sığınmacı ile Avrupa’da en fazla Suriyeli sığınmacı kabul eden ülke durumunda.

Türkiye 2013 yılında ağırlıklı olarak Irak ve Afganistan’dan olmak üzere 44 bin 800 mülteci kabul etti.

Kuzey Amerika, 98 bin 800 kişi ile en fazla iltica başvurusunda bulunulan ikinci bölge. ABD ve Kanada’ya başvuranların çoğunluğu ise Çin’den geliyor.

Çatışma bölgelerinden kabul 

Sanayileşmiş ülkelere başvuranlar, mülteci statüsü alabilmek için özel bir değerlendirmeden geçiyor.  Rapora göre çatışma bölgelerinden gelenlerin başvurularının kabul edilme oranı daha yüksek.

Suriye, Eritre, Irak, Somali ve Afganistan’dan gelenlerin kabul oranı yüzde 62 ile 95 arasında değişiyor. Buna karşılık Rusya’dan yapılan başvuruların kabul edilme oranı yüzde 28 iken, Sırbistan ve Kosova’dan yapılan başvuruların kabul edilme oranı yüzde beşe düşüyor.  

BMMYK, dünyadaki zorunlu göçü takip ederek her yıl raporlar hazırlıyor. 2013 yılının başında yayınlanan küresel trend raporuna göre dünyada 45 milyon 200 bin kişi zorunlu göçe maruz kalıyor. 

(BM)

Suriye Haberleri

Suriye lideri Şara: Çocukluğum Filistin sevgisiyle geçti
IŞİD’in Suriye'deki bombalı saldırı girişimi engellendi
Halep Emevi Camii’nin eski imamı Şeyh Mekki: Bize nasip olan özgürlük Gazze'ye de nasip olacak!
"Esed zaliminin düşmesini 60 senedir bekliyoruz!"
İtalya: Suriye ile diplomatik ve dostluk ilişkisi başlatıyoruz