Suriyedeki Zulüm Teşvikiyede Protesto Edildi

Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu ve 16 Temmuz Gençlik Hareketi Suriye’de Baas yönetiminin zulümlerini Teşvikiye’deki Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Cuma namazı sonrası Suriye Başkonsolosluğu önünde toplanan Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu mensupları, 16 Temmuz Gençlik Hareketi ve Suriyeliler Baas yönetiminin yaptığı katliamları protesto etti. Esed yönetimine bir an önce katliamdan vazgeçme çağrısı yapan göstericiler, ülkede yönetimin halka bırakılmasını istedi.

Eylemde “Halk Rejimin Düşmesini İstiyor!”, “Beşşar Suriye’den Defol!”, “Beşşar Lahey’de Yargılansın!” yazılı pankartların yanı sıra 16 Temmuz Gençlik Hareketi imzalı “Suriyeli Devrimciler Haklı Beyler!”, "Direnen Suriye Halkına Selam Olsun!" yazılı pankartlar açıldı. Sık sık “Katil Beşşar Suriye’den Defol!”, “Suriye Halkı Yalnız Değildir!”, “Birruh Biddem Nefdike Ya Der’a!”, “Eş-Şa’b Yurid İskatun-Nizam!”, “Ya Hama Hurna Ma’ak İlel Mevt!”, “Allah Suriye Hurriye u Bes!”, “Allahu Ekber!”, “La İlahe İllallah!” şeklinde slogan atan grup, Suriye halkının yanında yer aldığını deklare etti.

Eylemde Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İHH Yönetim Kurulu üyesi Osman Atalay, Türkiye’deki Suriye topluluğu ve 16 Temmuz Gençlik Hareketi temsilcileri konuşmalar yaptılar.

Suriye’de akan kanın durması ve halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısı yapan konuşmacılar; başta Esed olmak üzere halka katliam emri veren tüm Suriyeli yetkililerin yargılanması çağrısında bulundular.

Şu ana kadar 3 bine yakın Suriyelinin katledildiğini söyleyen Ahmet Faruk Ünsal, katliamların cezasız kalmaması gerektiğini belirtti. Rıdvan Kaya ise kardeş halklar arasına çizilen sınırları kabul etmediklerini ve ümmet dayanışmasını sergilemeye devam edeceklerini belirtti; bu noktada bugün yola çıkacak olan 16 Temmuz Gençliğinin eylemine dikkat çekti. Osman Atalay da Beşar Esed ve yakınlarının bir an önce istifa etmesi gerektiğini ve katliam yapan yöneticilerin uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini vurguladı.

Suriyeli temsilciler de zaman zaman tartışılan dış müdahale konusunda net konuşarak Suriye’ye özgürlük ve adaletin Suriye halkının öz direnişiyle geleceğine dikkat çektiler.

Suriye Dayanışma Platformu ve 16 Temmuz Gençlik Hareketi adına Türkçe ve Arapça basın açıklamalarının okunduğu eylemde 16 Temmuz Gençlik Hareketi eylemine desteklerini sunanlara teşekkür edildi.

16 Temmuz Gençlik Hareketi’nin açıklamasında, “Suriye’de yaşananların Bosna’da Filistin’de yaşananlardan hiçbir farkı olmamasına rağmen Türkiye kamuoyu Suriye’de yaşananlar noktasında yeterince ses yükseltemedi. İşte bu sessizlik duvarını yıkmak, Baas rejimine karşı özgürlük mücadelesi veren Suriye halkının yanında olduğumuzu dünyaya ilan etmek, emperyalistler tarafından çizilen ulusal sınırlara değil, ümmetin sınırlarına inandığımızı haykırmak, Suriye’ye karşı NATO ve benzeri güzlerin müdahalesine karşı olduğumuzu ifade etmek için Suriye sınırına doğru harekete geçiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından gelen arkadaşlarımızla birlikte yarın saat 10.00’de Kilis- Öncüpınar sınır kapısında olacağız. Suriye halkıyla devrimci gençlerle birlikte olduğumuzu haykıracağız” denildi.

Kilis’e İstanbul’dan otobüslerle gidecek olan 16 Temmuz Gençlik Hareketi 18.00'de Fatih Saraçhane Parkı’nda uğurlandı. İstanbul'dan 6 otobüs kalktı.

HAKSÖZ-HABER

FOTO: AHMET YUNUS AYDOĞDU / HAKSÖZ-HABER

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı