Suriye'deki YPG kamplarında tutulan çocuklar hak ihlallerine maruz kalıyor

Komisyon, sıkı bir şekilde korunan Hol ve Roj kamplarındaki yaşam koşullarının “zalimce, insanlık dışı muamele ve kişisel onurun çiğnenmesi" anlamına geldiği sonucuna vardığını söyledi.

Birleşmiş Milletler destekli bir komisyon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, IŞİD'in Suriye'de kontrol ettiği son toprak parçasını da kaybetmesinden beş yıl sonra, örgütün savaşçılarının farklı milletlerden yaklaşık 30.000 çocuğunun, ülkenin kuzeybatısındaki kamplarda, hapishanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde istismara maruz kaldığını söyledi.

Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu, çocukların çoğunun 2014 yılında IŞİD’in "hilafet" ilan etmesinin ardından aileleri tarafından Suriye ve Irak'ın bazı bölgelerine getirildiğini belirterek, Suriye'de vatandaşı olan çocuklar bulunan tüm ülkeleri bu çocukları ülkelerine geri götürmeye ve toplumlarına entegre etmeye çağırdı.

En fazla sayıda çocuk, çoğu IŞİD savaşçılarının eşleri ve çocukları ile grubun destekçilerinden oluşan on binlerce kişinin kaldığı Hol kampında kalıyor. Daha az sayıda çocuk Roj kampında kalırken, genç erkekler ABD destekli YPG güçleri tarafından yönetilen hapishanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde tutuluyor.

Komisyon Üyesi Lynn Welchman, IŞİD'e atıfta bulunmak için bir kısaltma kullanarak "Bu çocuklar IŞİD'in yönetimi sırasında zaten mağdur edilmişlerdi, bir de yıllarca devam eden insan hakları ihlallerine ve istismarlarına maruz kalıyorlar" dedi.

Komisyon, sıkı bir şekilde korunan Hol ve Roj kamplarındaki yaşam koşullarının “zalimce, insanlık dışı muamele ve kişisel onurun çiğnenmesi" anlamına geldiği sonucuna vardığını söyledi.

Roj kampı, şu anda 24 yaşında olan ve Şubat 2015'te iki diğer kızla birlikte Suriye'deki IŞİD savaşçılarıyla evlenmek üzere Londra'dan kaçtığında 15 yaşında olan Shamima Begum'un da aralarında bulunduğu yaklaşık 3.000 kişiye ev sahipliği yapıyor. Begum, IŞİD için savaşan Hollandalı bir adamla evlendi ve üç çocuk sahibi oldu. Ancak çocukları hepsi öldü.

Geçtiğimiz ay Begum, İngiliz hükümetinin Birleşik Krallık vatandaşlığını iptal etme kararına karşı yaptığı temyiz başvurusunu kaybetti ve yargıçlar bunun "aşırı" olup olmadığına karar vermenin kendilerinin görevi olmadığını söyledi.

Irak sınırları yakınında aynı adı taşıyan bir kasabada bulunan Hol Kampı da, çoğunlukla eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Irak, vatandaşlarının ülkelerine geri dönüşü konusunda aktif rol oynuyor.

Kamp bir zamanlar büyük çoğunluğu Suriyeli ve Iraklı olmak üzere 73.000 kişiye ev sahipliği yapıyordu. Suriye'nin kuzeydoğusunda yerlerinden edilenler için kurulan kampları denetleyen YPG’li Şeyhmus Ahmed, son birkaç yıl içinde bazı ülkelerin vatandaşlarını geri almasıyla nüfusun yaklaşık 45.000'e düştüğünü söyledi.

Kampın “Annex" olarak bilinen ve çoğu 2014'ten itibaren Suriye ve Irak'a gelen en sıkı IŞİD destekçilerinin evi olarak kabul edilen bölümünde diğer uluslardan vatandaşlar yaşıyor.

Ahmed, "Ne yazık ki yabancı ülkelerin küçük bir yüzdesi vatandaşlarını geri alıyor" dedi. Geçen hafta 600 kadar Irak vatandaşının ülkelerine geri gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Suriye Haberleri

Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan Suriye'nin yeni yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirdi
SMO komutanı: Esir aldığımız PKK/YPG'lilerin içinde İsrail ve İranlılar var!
Burası Gazze değil, Yermuk Mülteci Kampı!
Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı
Şam'ın mahallelerindeki evlerine dönen Suriyeliler hayata tutunmaya çalışıyor