Suriye'deki terörün kaynağı Esed'le hangi amaçla görüşülebilir?

Milyonlarca Suriyelinin göç etmesine neden olan, yüz binlercesini katleden ve on binlercesine işkence eden; öldürmeye, işkenceye ve zulme aralıksız devam eden Esed katili ile görüşmenin Türkiye'ye veya Suriyelilere ne gibi bir faydası olacak?

HAKSÖZ HABER

'Suriyelilerin katili Esed canisi ile görüşür müsünüz?' sorusuna iktidar cenahından yapılan açıklamalardan son zamanlarda büyük bir değişimin yaşandığı sinyalleri alınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerinde farklılık olduğu dikkatlerden kaçmazken, Suriye ile olan ilişkilerde her zaman için siyaseten olduğu ifade edilen bir 'pragmatizm' vurgusu da ön plana çıkıyor. 

Baas rejiminin insanlığa aykırı eylemlerini, vahşetini ve caniliklerini her düzlemde dile getiren, Esed'in işkencelerini dünyaya aktarmaktan çekinmeyen, Rusya, İran ve ABD gibi Esed destekçisi ülkeleri de eleştirmekten kaçınmayan duruşu ile dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son zamanlarda 'Suriye'de Esed ile görüşür müsünüz?' sorularına verdiği yanıt "Bir reel siyaset tavrı olarak yorumlanabilir mi?" sorusunu akıllara getirdiği gibi Esed'le görüşmenin amacı da merak ediliyor. 

"'Terör gruplarından arındırılmış bir Suriye' arzusuyla yola çıkan iktidar aradığını bulabiliyor mu?" sorusu cevaplanamazken; bu iktidar ile Suriye halkının katılımının sağlandığı bir yönetimi asla kabul etmeyeceğini, bu sebeple de yüz binlerce Suriyeliyi öldürmekten geri durmadığını kabul eden Esed rejimi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? 

Tek başına iktidarda kalabilmek için Rusya, İran ve Çin'den destek alarak halkını katleden, siyaseten hiçbir çözüm yolunu kabul etmeyen, halkını canice katletmekten imtina etmeyen Esed ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin sorulara Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı bir konuşmada şu şekilde cevap verdi: 

"Şu an itibarıyla böyle bir şey söz konusu değil. 'Mümkün değildir' gibi bir ifadeyi kullanan bir siyasetçi değilim. Vakti saati geldiğinde biz Suriye'nin başkanıyla da görüşmeye gideriz. Alt kademede zaten görüşmeler sürüyor. Bizim bütün arzumuz Suriye'deki terör gruplarının buradan arındırılması... Bununla birlikte burada briket evler yapmak suretiyle geri dönüşü hızlandırmanın adımlarını atıyoruz. Geri dönüşümle ilgili de 550 bin civarında Suriyeli kendi topraklarına döndü. Rusya-Ukrayna savaşı bölgede atılacak adımları etkiledi. Rusya'nın, İran'ın, bölgede etkinliği var. Diğer yandan koalisyon güçlerinin etkinliği var. Başta ABD olmak üzere terör örgütüne silah, teçhizat yardımları yapılıyor. Vakti zamanı geldiğinde Amerikalı yetkililerle bunları görüşerek Suriye'nin kuzeyini bunlardan arındırmak istiyoruz."

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!