Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu belgesi olan Roma Statüsü'nden çekilmesini öngören kararnameyi imzaladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) temeli sayılan Roma Statüsü'nün tarafı olmayacağını bildiren kararnameyi imzaladı. Putin'in bu kararı, Adalet Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine aldığı kaydedildi. Siyasi uzmanlar ise son dönemde Suriye'de Putin liderliğinde çok sayıda savaş suçu işleyen Rusya'nın bir şekilde yargılanmaktan korktuğu yorumunu yapıyor
Uluslararası Ceza Mahkemesi bir süre önce Rusya'nın Kırım ilhakını uluslararası bir askeri çatışma olarak tanımladığını açıklamıştı.
Rusya, Roma Statüsü'nü 2000'de imzalanmıştı fakat anlaşma parlamento tarafından henüz onaylanmamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, UCM'nin 'kendisine bağlanan umutları haklı çıkarmadığı ve gerçekten bağımsız bir yargı organı olamadığı' belirtildi. UCM'nin çalışmalarının 'etkisiz ve tek taraflı' olarak nitelendirildiği Dışişleri açıklamasında "Şu gerçek, önemli bir göstergedir: UCM 14 yıl içerisinde sadece 4 hükme vardı. Bu sırada da 1 milyar dolardan fazla harcadı" denildi.
AFGANİSTAN KONUSUNDA ABD UYARILMIŞTI
Uluslararası Ceza Mahkemesi geçtiğimiz günlerde, ABD'nin Afganistan'da savaş suçu işlemiş olabileceğini öne sürmüştü. Başsavcı Fatou Bensouda'nın ofisinden yayımlanan raporda, Amerikan askerleri ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkililerinin Afganistan'da gözaltına aldıkları kişilere işkence yaparak savaş suçu işlemiş olabileceği belirtildi.
Söz konusu raporda, Afganistan'daki ABD askerlerinin özellikle 2003-2004 döneminde gözaltındaki kişilere işkence yaptığı ve kötü muamele ettiği kaydedildi. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne Afganistan taraf, Amerika ise değil.