Suriye'de rejim ile İran arasında gerginlik: İran, Esed'in sarayına baskın düzenledi 

Şam-Yafur Otoyolu'nda meydana gelen kazada Esed'in danışmanı Luna Şibil'in aracına zırhlı bir araç çarptı Şibil ağır yaralandı. Geçtiğimiz günlerde ise Şibil'in kardeşi İran tarafından gözaltına alınmıştı. Bu olayların ardından gerilim tırmandı...

Suriye Devlet Başkanlığı dün akşam, Beşşar Esed’in Özel Danışmanı Luna Eş Şibil’in Şam’a giden bir yolda geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandığını duyurdu. 

Rejim, olayı duyururken kazayla ilgili herhangi bir ayrıntıya değinmedi. 

Fokus+’ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Şam-Yafur Otoyolu’nda (Rif Şam ilindeki bir kasaba) zırhlı bir araç Sibil’in içinde bulunduğu araca çarptı ve aracı yolun ortasına doğru itti. 

Çarpan aracın ön kısmında demir bir desteğin bulunması, Şibil’in ciddi bir beyin kanaması geçirmesine neden oldu. 

Şibil durumu kritik bir şekilde Şam'daki Eş Şami Hastanesine nakledilirken, araç sürücüsü ve yanındaki bir diğer kişi ise kazanın ardından bilinmeyen bir yere götürüldü. 

İran, Suriye Devlet Başkanlığı Sarayı’na baskın düzenledi 

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre İran Devrim Muhafızları istihbaratı, Şam’daki Suriye Devlet Başkanlığı Sarayı’na baskın düzenledi. Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin düşmesiyle bağlantılı olarak İsrail ve ABD adına casusluk yaptıkları suçlamasıyla Şibil’e bağlı subayları kaçırdı. 

Kaynaklar, Suriye rejimi ile İran Devrim Muhafızları arasında anlaşmazlığın, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopterinin düşmesinin ardından başladığını vurguladı. 

Ayrıca, Esed ile Tahran arasında 40 gündür süren büyük anlaşmazlığın, Şibil’e “suikast” girişiminde bulunmayı içeren tehlikeli bir aşamaya geldiğine dikkat çektiler. 

Kudüs Gücü istihbaratı, bu olaydan bir hafta önce Luna Şibil’in kardeşi Tuğgeneral Mulhem Şibil’i tutuklamıştı. 

Ayrıca İran Devrim Muhafızları, Luna Şibil ve ağının eylemlerine Esed’in doğrudan katılımı olup olmadığını henüz belirlemedi. 

Bu durum ancak, onların tutuklanmasının ardından saray görevlileriyle devam eden soruşturmalarla ortaya çıkarılabilir. 

Kaynaklara göre, konunun hassasiyeti ve büyüklüğü göz önüne alındığında, Esed’in bu eylemlere dahil olmasının kanıtlanması halinde çatışmanın yoğunluğu ve ortaya çıkışı önemli aşamalara gelebilir. 

Hayatta kalması için bir mucizeye ihtiyacı var 

Şam’dan gelen bilgiye göre Suriye rejim yetkilileri, Şibil’in eşi Ammar Saati’nin hastaneye girişini engelledi. 

Şami Hastanesi’nden alınan bilgilere göre, Şibil’in kanama durumu çok ağır ve ölüm haberi bekleniyor. 

Saati’nin eşi Şibil’i Beyrut’a nakletme girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Ardından Lübnan’dan doktorlar geldi ve Saati’ye eşinin komada olduğunu ve “bir mucizeye ihtiyacı olduğunu” söylediler. 

Suikast mı, kaza mı? 

Bu olay, Esed'in, geçtiğimiz mayıs ayında katıldığı ve üyelerini bizzat atadığı genişletilmiş Merkez Komite toplantısında, Luna Şibil’in adını, danışmanı Buseyna Şaban ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Ali Memlük’ün de aralarında bulunduğu diğer isimlerle birlikte Baas Partisi Merkez Komitesi listesinden çıkarmasının ardından yaşandı. 

Fokus+’a konuşan kaynaklara göre, Suriye rejimi Baas seçimleri ve bu seçimlerde meydana gelen değişiklikler aracılığıyla, bir dönüşümü yavaşça gerçekleştirme ve güvenlik hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasını sağlamanın yanı sıra rejimin yapısı ya da iktidardaki Baas Partisi konusunda reformist bir pozisyonla ortaya çıkmaya çalıştı. 

Esed’in Reisi için Tahran’a taziye ziyareti neden gecikti? 

Kaynaklar, Esed’in Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın ölümü üzerine taziye ziyareti için Tahran'a gitmesindeki gecikmenin, İran Devrim Muhafızları İstihbaratı’nın Şam’daki Suriye Devlet Başkanlığı Sarayı’na düzenlediği baskınlar olduğunu söyledi. 

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney, Esed ile Tahran’da yaptığı görüşmede, Suriye’nin İran’ın bölgedeki varlığından kaçamayacağını bildirdi, ek olarak Batı ve Araplarla işbirliği yapmaması konusunda da uyardı. 

Hamaney ayrıca Esed’e, Araplar ve Batı’nın verdikleri sözleri yerine getirmeyeceğini de vurguladı. 

Esed ile görüşmede Hamaney, direnişin “Suriye’nin ayırt edici kimliği olduğunu ve korunması gerektiğini” hatırlattı. 

Suriye resmi haber ajansı ise, Hamaney’in resmi web sitesinde yer alan bu mesajlara yer vermekten kaçındı. 

Hamaney’in Esed’in taziye ziyareti sırasında söylediği sözler, Arapların Suriye rejimiyle yakınlaşmasından duyulan rahatsızlığı yansıttı. 

Bu görüşme, İsrail’in Şam ve Suriye’nin diğer bölgelerinde İran Devrim Muhafızları’nı hedef alan saldırılarının arttığı ve Gazze’deki savaşın hızlandığı bir dönemde gerçekleşti. 

Kaynaklar, Hamaney’in Esed’i Yemen’in Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in akıbetine benzer bir akıbetle tehdit ettiğini ve Tahran’ın Esed’e alternatif olarak kardeşi Mahir Esed’i ilk seçenek olarak tartıştığı bir aşamaya geldiğini tahmin ettiklerini açıkladı. 

Luna Şibil kimdir? 

Devlet Başkanı Esed’e yakın çevredeki en öne çıkan isimlerinden biri olarak kabul edilen Şibil, Esed’in özel danışmanı ve medya sorumlusu olarak görev yapıyordu. 

Rejim hükümetinin en üst düzey basın yetkililerinden biri olan Şibil, ilk kez Suriye televizyonunda “Köşeler ve Sütunlar” isimli programda yer aldı. 

2003 yılında Katar merkezli Al Jazeera kanalında yayıncı olarak çalışmaya başlayan Şibil, 2011 yılında Suriye devrimine karşı Esed rejiminin yanında yer almak için kanaldan istifa etti. 

Öte yandan, Luna Şibil, Suriyeli Öğrenciler Ulusal Birliği Eski Başkanı ve Halk Meclisi eski üyesi Ammar Saati ile evli. 

Yerel kaynaklara göre, Saati eşiyle birlikte Rusya’ya gitmeye hazırlandı ancak seyahat prosedürleri askıya alındı ve kendisine bu dönemde seyahat etmesinin yasak olduğu bilgisi verildi. 

Devlet Başkanı’nın medya danışmanı görevini üstlenen Şibil, “ikinci lady” (First Lady’ye atıfla) lakabı alarak, başkanlık sarayındaki nüfuz ve otoritesini genişletmeye başladı. 

Daha sonra ise Şibil ile First Lady Esma Esed arasında keskin anlaşmazlıklar başladı. 

Luna Şibil, Ocak 2014’te “Cenevre 2” konferansına katılan rejim heyeti arasında yer aldı. 

Ayrıca Şibil, Esed’e yakınlığı ve ona verdiği destek nedeniyle ABD ve İngiltere tarafından yaptırım listesine dahil edildi. 

Yorum Analiz Haberleri

“Devrimci zihniyet ahlâkını kaybederse her şeyini kaybeder”
Esed sonrası Suriye: Katar-Türkiye Doğal Gaz Hattı artık hayal değil
Esed'in müftüsü Ahmed Hassûn şimdi ne yapıyor?
“Suriyeli mülteci” etiketi ve toplumsal imtihanımız
Kemalistlerin 94 yıldır üzerinde tepindiği Menemen’de ne oldu?