Suriye’de ‘Özgür Basın’ Muhaliflerin Sesi Oldu!

Esed rejiminin karartma kampanyalarına göğüs geren ''Özgür basın'' çıkardığı gazeteleri ülkenin pek çok yerinde dağıtıyor.

Suriye'de Esed yönetiminin kontrolünde bulunan basına karşılık, yayın hayatına başlayan muhaliflerin kurduğu yerel gazete ve dergiler ''Özgür basın'' olarak tanımlanıyor. Mart 2011'de başlayan olaylarla birlikte, Suriye rejiminin karartma kampanyalarına direnen ''özgür basın'', ülkede yaşanan olayları gün yüzüne çıkarmak için çıkardığı gazeteleri Suriye'nin pek çok yerinde dağıtıyor.

Suriyeli muhaliflerin imkânsızlıklara rağmen çıkarttıkları gazete ve dergiler, 50 yıldır iktidarda olan Baas partisinin yayın organlarına karşı muhaliflerin sesi oluyor. Ülkede yaşanan insan hakları ihlallerini dünya kamuoyuna duyurmayı hedeflediklerini belirten aktivistler, sağlıklı haberleşme ve iletişimin sağlanması için basın üzerindeki devlet tekelinin kalkması gerektiğini vurguluyor.  

Muhalifler sınırlı imkanlarla çıkardıkları gazeteleri önceleri gecenin geç saatlerinde veya gösteriler esnasında dağıtırken sonraları düzenli olarak dağıtmaya başladı.

Köy ve kentlerdeki gazete ve dergiler arasında, Suriye Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan)'nın yayın organı ''el-Ahd'', 15 günde bir çıkan ve Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri (LCC) adına yayın yapan ''Hürriyete Doğru'', Şam'ın Dareya bölgesinde haftalık yayınlanan ve Yazı İşleri Müdürü Ahmed Halid Şehade'nin 12 Mart'ta hayatını kaybettiği ''Ülkemin Üzümü'', Şam'ın Cobar bölgesinde aylık olarak yayınlanan ''Rüşd'', haftalık yayınlanan ve ülkenin kuzey bölgelerinde dağıtılan ''Şam'', Kuneytra Devrim Komuta Konseyi tarafından çıkarılan ve ülkenin güney bölgelerinde dağıtımı yapılan ''Satılmış Golan'', haftalık yayınlanan ve Haseke, Rakka ve Deyru'z-Zor illerinde dağıtılan ''Köprü'' ve haftalık ''Zeytin'' gazeteleri yer alıyor.

Şam Gazetesine Yoğun İlgi

Suriye'de dağıtımı yapılan Şam Gazetesi'nin Müdürü Abdullah Bessam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şam Haber Ağı tarafından çıkarılan gazetenin amacının, Suriye içindeki ve dışındakilere yaşanan gelişmeleri ulaştırmak olduğunu söyledi.

Şam Gazetesi'nin halk tarafından ilgiyle takip edildiğini söyleyen Bessam, ''Gazete 6. baskıdan sonra vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edilmeye başlandı. Dağıtımın gecikmesi durumunda da okuyucular, gecikmenin nedenini sorarak gazeteyi bekledikleriyle ilgili mesajlar alıyoruz'' dedi.

Muhaliflerin, gazetelerin yanı sıra siyasi, kültürel ve düşünce alanlarında yayın yapan dergileri de bulunuyor. Bunlar arasında ''Suriye özgürlük İstiyor'' ve Şam kırsalındaki Zebedani'de haftalık olarak çıkarılan ''Oksijen''  dergileri yer alıyor.

Esed yönetiminin muhaliflerin yoğunlukta olduğu bölgelerde elektrik ve internet hizmetini keserek engellemeye çalıştığı gazete ve dergi çalışmalarının devam ettiğini belirten Şam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Absi Simeysim, şöyle devam etti: 

''Daha sonra 'vatandaşların yanıltıcı ve provokatif fikirlerden korunması' gerekçesiyle internet erişimini tamamen engelledi ve aktivistlerin olayları takip etmesini engellemek istedi. İnternet erişimi kesilen muhaliflerin, uydu internet sistemi kullanarak elektronik ve yazılı basın olmak üzere iki türlü basın yayın aracı kullanılmaya başlandı.'' AA

 

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu