CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, yaklaşık yarım saat sonra Cüneyt Ünal ile birlikte Şam’da basının karşına geçeceklerini açıkladı.
CHP heyeti, Suriye'de çalışırken kaçırılan Türkiyeli gazeteci Cüneyt Ünal'ı teslim aldıklarını açıkladı.
90 gündür Suriye'de rehin tutulan Ünal için bir CHP heyeti Suriye'ye gitmişti.
CHP Hatay Millitvekili Hasan Akgöl, Suriye'den yaptığı açıklamada "Gazeteci Cüneyt Ünal şu an yanımızda" dedi.
Ünal ile birlikte esir alınan Filistinli gazeteci Beşşar Kaddumi'nin durumuyla ilgili ise gelişme yok.
Daha önce de Suriye'ye giden CHP heyeti, Esed'le görüşmüştü. Görüşmede Esed, olaydan haberi olmadığını ve yetkililerden gazetecinin serbest bırakılmasını istediği ifade edilmişti.
Oysa gazeteci Ünal, Esed güçleri tarafından işkenceye uğramış; yüzü gözü kan-şiş-morluk içinde kameraler karşısında ÖSO'ya bağlı bir "terörist" olduğunu itirafa zorlanmıştı! Basit fotomontajlı silahlı bir resmi de Suriye Devlet Televizyonu tarafından yayınlanmıştı.
"87 GÜN PATATES EKMEK YEDİM"
Suriye'de 3 ay sonra serbest bırakılan gazeteci Cüneyt Ünal, "87 gün boyunca patates ve ekmek yedim" dedi. Gazeteci Cüneyt Ünal'ın serbest bıkarılması için Şam'a giden CHP heyetinde bulunan Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, yaptığı açıklamada, Hatay Milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Refik Eryılmaz ile Ankara Milletvekili Levent Gök'ün de aralarında yer aldığı 9 kişilik heyetin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve diğer yetkililerle görüştüğünü ve görüşmelerin olumlu geçtiğini kaydetti.
Gazeteci Cüneyt Ünal, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, ''Şu an milletvekillerimizin yanındayım. İyiyim ve çok mutluyum'' diye konuştu.
"ŞİDDETE UĞRAMADIM"
CHP heyetiyle basın toplantısı düzenleyen Ünal, "87 gün boyunca Halep'te bir hapishanede kaldım. Herhangi bir şekilde şiddete uğramadım" dedi.
"KADDUMİ AĞIR YARALANDI"
Suriye halkının bayramı nasıl geçirdiğini haber yapmak için gazeteci arkadaşı Başar Fehmi Kaddumi ile Suriye'ye geldiklerini anlatan Ünal, 20 Ağustos akşamı Suriye askerleri ile muhalifler arasındaki çatışmanın ortasında kaldıklarını belirtti.
Çatışmada Kaddumi'nin vurulduğunu ve kendisinin yarasına müdahale ettiğini anlatan Ünal, Kaddumi'nin yarasının ağır olduğunu ve onun için yardım isterken rejim yanlıları tarafından etraflarının çevrildiğini kaydetti. Ünal, vücudundaki yaralanmaların da o sırada rejim yanlıları tarafından kendisine yapılan darptan kaynaklandığını, daha sonra yaralanmalarıyla ilgili herhangi bir tedavi görmediğini anlattı.
Milletvekillerini görünce ağladım
Üç gün önce Şam'a getirildiğini belirten Ünal, "Sayın milletvekillerini karşımda görünceye kadar hiçkimse bana birşey söylemedi" dedi.
Milletvekillerini karşısında görünce ağladığını ifade eden Ünal, Halep'teki hapishanede tek başına kaldığını da söyledi. Bir an önce ailesine kavuşmak istediğini belirten Ünal "87 gün boyunca patates ve ekmek yedim" dedi.
CÜNEYT ÜNAL 3 AYDIR TUTUKLU
Suriye'de yaklaşık 3 aydır tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal'ın serbest bırakılması için 9 kişilik heyet, Hatay'dan Şam'a gitti.
Heyette, CHP Hatay milletvekilleri Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu, Hasan Akgöl ve Ankara Milletvekili Levent Gök ile Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Ali Yeral da vardı.
Cüneyt Ünal, Suriye'nin Halep kentinde hükümet güçleri tarafından rehin alınmıştı..
***
FOTOĞRAFINI 24 EKİM'DE İHH PAYLAŞMIŞTI
Suriye'de Esad askerleri tarafından 90 gündür esir tutulan gazeteciler Bashar Fehmi Kadumi ve Cüneyt Ünal için İHH İnsani Yardım Vakfı’nda basın toplantısı yapılmış ve Cüneyt'in ilk fotoğrafı kamuoyuna İHH tarafından verilmişti.Cüneyt Ünal'ın 24 Ekim'de çekilen bir fotoğrafı, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ailesine ulaştırılmıştı. Şam’daki bir hapishanede tutulan kadın ve çocukların da içinde bulunduğu bir grup tutukluyu ziyaret eden İHH, Ünal’a da ulaştıklarını ve Türkiyeli gazeteciye ait görüntüler elde ettiklerini belirtmişti.
Toplantıda İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Av. Bülent Yıldırım; kameraman Cüneyt Ünal ve muhabir Bashar Fehmi Kadumi ile ilgili sürdürülen çabalar hakkında bilgiler vermiş ve görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade ederek şunu belirtmişti:
Önceki aylarda gazeteci Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun için sürdürülen çabaları ve Türkiye’ye getirilmelerini hatırlatan Av. Bülent Yıldırım, Cüneyt Ünal ve Bashar Fehmi Kadumi ile ilgili insani diplomasi çabalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “Adem ve Hamit olayında göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyoruz. O dönemler hep birlikte büyük bir tecrübe yaşadık. Daha sonra iki kardeşimiz daha tutuklandı. Cüneyt ve Bashar kardeşimiz. Bizler Adem ve Hamit olayında yapmış olduğumuz süreci bu güne kadar takip ettik. Doğrusu bir noktaya da geldik. Şu ana kadar niçin bu konu ile ilgili bir açıklama yapmadık? Çünkü bunlar hassas konular, bu tip olaylarda pek çok şey devreye giriyor.’’
Bashar Fehmi Kadumi ve Cüneyt Ünal için görüşmelerin sürdüğünü de söyleyen Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti: ‘İki arkadaşımız için Şam’da görüşmeler yürütülüyor. Yine bir heyet bu akşam yola çıkacak. İnsani diplomasi çerçevesinde, sizin vasıtanızla şunu ilan etmek istiyoruz. Suriye’de taraflardan hangisi olursa olsun, rejim tarafı olabilir muhalif taraf olabilir, yine başka gazeteciler, başka ülkelerden ve yine karşılıklı insan kaçırma veya tutuklama ile ilgili yapılan bir işlemle, İHH olarak insani diplomasi zemininde aracı olabiliriz. Bu konuda bir birikimimiz oluştu. Şu anda taraflar bunu kabul ediyor. Bu gidişimizde Türkiye’den gidip tutuklanan gazetecilerle birlikte, Filistinli olan kardeşimizi de Türkiye vatandaşımız kabul ediyoruz. Suriyeli muhaliflerden Suriye rejimden muhaliflerin olanlar var. İran’dan ellerinde olanlar var. Bu görüşmeler sırasında bize her taraftan başvurular oldu. Hepsi görüşmeler sırasında değerlendirilecek. Belirli bir diploması çerçevesinde biz elimizden gelen gayreti yapacağız. Bunu dünyaya duyurmak istedik. Bu çalışmalar içerisinde bulunmak isteyen bir yakını, herhangi bir ülkenin vatandaşı da olabilir. Bizimle çalışmak isteyen olursa insani diplomasi departmanımızı devreye koyduk. Yardıma açığız." demişti.