Suriye'de İran Destekli Milis Sayısı 18 Bine Ulaştı

İran, Suriye'de Beşşar Esed rejimini ayakta tutabilmek için Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistan'dan getirdiği yaklaşık 18 bin milisi savaştırıyor.

Şii milisler, halihazırda en yoğun, Halep'in güneyindeki saldırılarda rol alıyor. Şii milislerin yaklaşık 9 bini Halep'in güneyinde konuşlu. "Güney cephesi" olarak bilinen Şam-Dera-Kuneytra illerinde yaklaşık 5 bin, Humus'un doğusu ve Lazkiye'de de ikişer bin milis mevcut.

Bu rakamların dışında İran'ın özel kuvvetler ve Devrim Muhafızları güçleri de Suriye'deki cephelerde boy gösteriyor.

Milislerin yarıdan fazlası Hizbullah'ın

Suriye'de savaşan İran destekli Şii milislerin en büyüğü Lübnan Hizbullah'ı. Ülkenin hemen hemen her yerinde varlık gösteren Hizbullah milislerinin sayısı en az 10 bin olarak tahmin ediliyor. 

Lübnan Hizbullah'ından sonra en nüfuzlu gruplar, Iraklı Şiilerden oluşuyor. Iraklı grupların sayısının 5 bine yaklaştı.

İran'ın Suriye'ye soktuğu Şii milislerin en bilinenlerinden Pakistanlı Zeynebiyyun Tugayı 500'den fazla milisle Halep'in kuzeyinde konuşlu. Afganistanlı Fatimiyun Tugayı da yaklaşık 2 bin kişilik gücüyle Halep'in güneyi, Şam'ın güneyi ve Dera' da varlık gösteriyor.

Esed'in kendi milisleri

Beşşar Esed rejiminin emrinde yerel milis grupları da bulunuyor. Savaş ilerledikçe ordu ve güvenlik güçlerini ikame eder hale gelen milisler, 6 ana gruptan oluşuyor. Toplamda 24 bine yakın kişilik yerel milis gruplardan en çok bilinenleri, halk arasında "şebbiha" olarak adlandırılan gruplar.

Yerel milis grubun geri kalan 9 bine yakın kısmı, büyük ölçüde Baas Birlikleri, Meşru Müdafaa Birlikleri, Süryani Koruma Birlikleri ve Lazkiye'de aktif Dağ Kartalları ve Direniş Birlikleri adlı gruplar oluşturuyor. 

AA

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu