Suriye'de günlük temel ihtiyaçlar lüks harcamalar haline geldi

Süha El Atassi ve ailesi iki aydan fazla bir süredir ekmek almıyor. Yemeklik yağ bir lüks oldu onlar için. Benzin almak ise bir gasp tehlikesini barındırıyor. Esed’in mahvettiği Suriye’de ekonomik kriz derinleşiyor.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İki yetişkin çocukları ve aile büyükleri ile bir arada yaşayan Atassiler, on yıllık bir savaşın ardından ekonomik çöküş yaşayan ülkelerinde giderek artan krizlerle bir yandan mücadele ederken öte yandan hayatta kalma savaşı veriyor.

Ülkenin savaştan en kötü şekilde etkilenen bölgelerinden biri olan Suriye'nin güneybatısındaki Süveyda'da yaşam gittikçe zorlaşıyor. Birçok aile günlük bir temel ihtiyaç maddesi olan ekmeği satın alamadığı gibi diğer temel harcamalara da erişim sağlayamıyor.

Yemeklik yağ, bulgur, pirinç ve un halk için lüks tüketim maddeleri haline geldi. Halkın çoğunluğu bu temel gıdalara erişim zorluğu yaşarken Esed'in Şam'ında da sık sık ekmek için uzun kuyruklar oluşuyor. Halk için benzin almak ise bir gasp tehlikesini barındırıyor. 

Suriye'de gıda fiyatları son birkaç yılda neredeyse beş katı oranında arttı. Bu durumda da ailelerin temel ihtiyaçlarından tavizler vermelerine neden oluyor. Sağlıklı bir yaşamı geride bırakmak zorunda olan aileleri, temel gıdalardan mahrum kalmanın getirmiş olduğu yaşam kalitesi düşüklüğü ve sağlık sorunları tehdidi karşılıyor.

Bu ayın başlarında BM yetkilileri, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye yardım için açık olan tek sınır kapısının devam eden operasyonlarını onaylamaması durumunda durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyardı. Şu anda, kuzeybatıdakilere gıda, tıbbi malzeme ve insani yardım ulaştırmak için her ay yaklaşık 1000 BM kamyonu Türkiye'den Bab-ul Hava sınır kapısından geçiyor.

Ancak ülkenin güneyi daha zor durumda. Ürdün tarafından bulunan tüm sınır geçişleri kapatıldı veya insani yardımların geçişine izin verilmiyor. bu nedenle bu tür yardımlar nadiren güneydeki kırsal köylere kadar ulaşıyor.

Süha, Middle East Eye'a verdiği demeçte, "[Şam ve Halep] daha fazla iş olan büyük şehirler, insanlar orada daha fazla gelire sahip ve tüccarlar, malları ve fiyatları tekelleştiremeyecekleri çok sayıda pazara sahip. Burada sınırlı sayıda tüccar ve küçük pazar var, bu yüzden alternatif olmadığı için fiyatları kolayca kontrol edebilir ve yükseltebilirler."

Suriye Pound’unun ABD Doları karşısındaki erime hızı

Yemeklik yağın Suriye’deki fiyat artışı

Un, Pirinç ve Bulgurun fiyat artışı

Esed rejiminin kontrolündeki birçok bölgeden ekmek krizi yaşandığına dair haberler ulaşmaya devam ederken BM ve Uluslararası yaptırım gücüne sahip organlardan ses çıkmıyor. Esed rejimi ise saldırılarını son günlerde arttırmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde de Afrin’deki bir hastane hedef alınmış ve 13 sivil katledilmişti. Esed rejimi bombalar, ekonomik problemler ve daha birçok etken ile kuşattığı Suriye’yi yok etmeye devam ediyor.

*Yazımızda Middle East Eye sitesinden alıntılanan grafikler ve veriler kullanılmıştır. 

Çeviri Haberleri

Clarissa Ward'ın 'kurgulanmış' Suriye haberi CNN'in önyargısını bir kez daha ortaya çıkardı
Suriye’nin ‘gulyabanisi’ Mahir Esed nerede?
Baas çetesini deviren 11 günün hikayesi
Bir zalim, Filistin'in özgürlüğünün gerçek müttefiki olamaz!
Ölüm her yerdeydi: Kimyasal silah kurbanları yaşadıklarını ilk defa korkusuzca anlatabiliyor!