Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), aralarında 3 bin 129 çocuğun da bulunduğu en az 113 bin 218 kişinin Suriye'de tutuklandıktan sonra halen kayıp olduğunu ifade etti.
SNHR'nin Mart 2011'den Ağustos 2024'e kadar olan dönemi kapsayan rakamlarına göre, Esed rejimi güçleri toplam kayıpların yüzde 85'inden fazlasından sorumlu. SNHR, kayıpların yüzde 8'inden ise IŞİD'in sorumlu olduğunu ifade etti.
SNHR her yıl düzenlenen Uluslararası Kayıplar Günü'nde yayınladığı raporda "Suriye rejimi zorla kaybetme uygulamasını, kontrolünü sağlamlaştırmak ve muhaliflerini ezmek için stratejik bir araç olarak kullandı" dedi.
Raporda "Zorla kaybetme mağdurlarının muazzam sayısı, bunun on binlerce tutukluya karşı yaygın bir şekilde yürütülen sistematik ve rutin bir uygulama olduğunu doğrulamaktadır. Bu durum insanlığa karşı bir suç teşkil etmektedir." ifadelerine yer verildi.
SNHR, halen cezaevlerinde bulunan veya zorla kaybedilmiş olan kişilerin toplam sayısının 5 bin 274'ü çocuk olmak üzere 157 bin 634 olduğunu kaydetti.
SNHR İcra Direktörü Fadel Abdul Ghany, New Arab'a verdiği demeçte, "Suriye'deki keyfi gözaltıların büyük çoğunluğunun, özellikle de rejim söz konusu olduğunda, zorla kaybetmeye dönüştüğünü" vurguladı.