Suriye'de Bombalar Altında Hasat

Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde çiftçiler 3 yıldır süren abluka ve bombardımanlara rağmen ürünlerini tarlada bırakmamaya kararlı olduklarını belirtiyor.

Suriye'nin başkenti Şam kırsalındaki Doğu Guta'da, 3 yıldır süren abluka ve rejimin hava saldırılarına rağmen çiftçiler, buğday hasatlarını yapıyor.

Doğu Gutalı çiftçiler, Beşşar Esed rejiminin saldırılarından korkmalarına ve 3 yıllık ablukanın neden olduğu imkansızlıklara rağmen ürünlerini tarlada bırakmamaya kararlı olduklarını belirtiyor.

El-Bahariye köyündeki çiftçilerden Ebu Amir Eş-Şami, birkaç gündür her sabah 05.00'te gelip akşama kadar çalıştıklarını bunun karşılığında ise oldukça cüzi bir ücret aldıklarını dile getirdi.

Şami, ekin kaldırırken yaşadıkları sıkıntılardan birinin, yakıt fiyatlarının yüksek olması sebebiyle "hasat makinalarını kullanamamaları" olduğunu vurgulayarak, "En büyük sıkıntımız hasat aletleri. Yakıt fiyatlarının yüksekliği sebebiyle kısıtlı şekilde kullanmak zorundayız. Bu da bizim daha fazla emek harcamamıza neden oluyor." dedi.

Çalıştıkları alanın devamlı bombardımanlara maruz kaldığını ifade eden Şami, "Çoğu zaman biz gelip tarlada bir saat kadar çalıştıktan sonra rejim bombardımanı başlıyor, biz de bölgeden ayrılmak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

Şami, Doğu Guta'daki rejim ablukasının sebep olduğu gıda sıkıntısını bir nebze dahi olsa azaltmaya gayret ettiklerini belirterek, "Burada biçtiğimiz buğdayı una dönüştürerek Guta'da ablukanın etkisini nispeten de olsa azaltmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen hayatlarını idame ettirmek için çalışmaktan başka çarelerinin olmadığını vurgulayan çiftçi Şami, bölgede tarımı destekleyen hiçbir kurum bulunmadığını, uluslararası toplumdan da destek görmediklerini sözlerine ekledi.

Abluka nedeniyle yakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ekinlerin insan gücüyle biçilmesi, normalde 3-4 gün olan hasat süresini 2 haftaya kadar uzatabiliyor.

Esed rejimi, mayıs ayı başında Doğu Guta'nın güneyine başlattığı saldırılar sonucu binlerce hektar araziyi ele geçirmiş, bölgedeki çiftçileri hasattan mahrum bırakmıştı.

TRT

Suriye Haberleri

Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi
Rusya'nın gerçekleştirdiği Etarib pazar yeri katliamının 7'nci yılı