Suriye'de, Esed'e bağlı güçlerin abluka altında tuttuğu Şam'ın Doğu Guta ve Muaddamiye semtlerinde yaşanan gıda sıkıntısı, bebekleri ölümle yüz yüze bırakıyor. Bu ay içerisinde açlığa bağlı nedenlerle 10 bebeğin yaşamını yitirdiği bölgede, gıda ve ilaç girişine izin verilmemesinin ölümleri arttıracağı bildirildi.
Suriye Canlı Haber Ağı'na (SLN) bağlı olarak çalışan aktivist Sema Mesud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, abluka altında yaşanan dramı anlattı.
Bölgede gıda ürünlerinin tükenmek üzere olduğunu ve bundan en çok emziren kadınların etkilendiğini vurgulayan Mesud, "Muaddamiye'de bebekler için süt bulunamıyor. 1 yaşından küçük bebekler, annelerinin sütüyle beslenir ama anneler aç olduğu için sütü gelmiyor. Bu nedenle sütle beslenmesi gereken bebeklere pirinç ezilip suyla mama yapılıyor" dedi.
Süt içmesi gereken bebekler için pirinçli mamanın tehlikeli olduğunu dile getiren Mesud, bunun bebekler için zararlı olduğunu hatırlattı.
"Elektrikler kesik, otlar suyla karıştırılıp yemek yapılıyor"
Abluka nedeniyle açlık çeken halkın dut yapraklarını yediğini, büyük ve küçük baş hayvanların beslendiği otları suyla kaynatıp yemek yaptığını anlatan Mesud, "Abluka altındaki halk, açlıktan ot yemek zorunda kalıyor" diye konuştu.
Sağlık alanında da çok ciddi sıkıntı çekildiğini belirten Mesud, şunları kaydetti:
"Abluka altındaki şehirde yaklaşık 11 aydır elektrikler kesik. Ameliyatlar, elektrik kesintisi nedeniyle cep telefonlarının ışığı altında yapılıyor. Bombardıman sebebiyle ayağını kaybeden 15 yaşındaki küçük bir kız çocuğunun ameliyatı ağrı kesicinin, anestezinin olmadığı bir zamanda cep telefonuyla yapıldı. Bu kız çocuğu, ayağını kaybettiği bombardımanda annesi ve kardeşini de kaybetti. Şefkati, arkadaşlığı ve kardeşliği de kaybetti".
"Doğu Guta ilaca muhtaç"
Başkent Şam kırsalındaki Devrim Komuta Konseyi Sözcüsü Suzan Ahmed de rejim güçlerinin, abluka altındaki Doğu Guta'ya gıda maddesi ve ilaç girişini engellediğini belirterek, "Depolananlar da bitmek üzere. Eğer abluka bu şekilde devam ederse insani felakete yol açacak" dedi.
Suriye'de din adamlarının, rejimin ablukası dolayısıyla yiyecek bulamayan halka "eşek, köpek ve kedi eti yeme" fetvası verdiğine değinen Ahmed, bu fetvanın, sıkıntının boyutuna dikkati çekmek için verildiğine işaret ederek, şu ana kadar bu hayvanların etinin yendiğine tanık olmadığını ve duymadığını belirtti.
Ahmed, "Halk, yaz aylarında tarım ürünleri yiyordu ama bunlar artık tükendi. Rejimin depoları ele geçirmesi nedeniyle bölgede un da kalmadı. İnsanlar, gıda malzemesi yokluğu nedeniyle artık açlıktan ağaç yaprakları yiyor" şeklinde konuştu.
"Çocuklar açlıktan ölmüştü"
Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından yayımlanan "Muaddamiye halkından dünyaya açık mektup" adlı bildiride, yaklaşık bir yıldır muhasara altında yaşayan halkın sıkıntıları dile getirilmişti.
Mektupta Esed güçlerinin hergün baskınlar düzenlediği, yiyecek, ilaç, elektrik, iletişim, yakıt hiçbirinin bölgede bulunmadığı ve Muaddamiye halkının açlık ve sıkıntı nedeniyle yavaş yavaş ölüme terk edildiği belirtilmişti. Bölgenin her gün havadan bombalandığının altı çizildiği mektupta kimyasal silahların yanı sıra "Napalm ve fosfor" bombalarının kullanıldığı kaydedilmişti.
Söz konusu mektupta ayrıca şu ifadelere yer verilmişti:
"Muaddamiyye'deki konutların ve mahallelerin yüzde 90'ı yıkılmış durumda. Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan en az 12 bin kişi muhasara altında yaşıyor. Bu insanlar, ağaç yaprakları ve çeşitli yabani otları yiyerek yaşıyor. Bölgedeki sahra hastanesinde sadece 3 doktor var. Bin 800 yaralının bulunduğu hastane gerekli bütün tıbbi ekipman ve ilaçlardan yoksun. 20 hastanın kan nakline ihtiyacı var ancak bu işlemi yapmak için gerekli alet bulunmuyor."
Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün geçen günlerde yayınladığı rapora göre ise Muaddamiye bölgesinde bu ay içerisinde 10'u çocuk, 11 kişinin açlık nedeniyle öldüğü bildirilmişti.