"Suriye'de 300 Bin İnsanın Öldüğü Bir Katliam Var!"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Suriye'deki durumun savaş denemeyeceğini, 300 bin insanın hayatını kaybettiği bir katliam olduğunu, insanlık tarihinin sınıfta kaldığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nevşehir merkeze bağlı Göre beldesinde Belediye Başkanı Mustafa Topçu'yu ziyaretinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Bakan Yıldız, Suriye'deki savaşın 4. yılına girilmesiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Dördüncü yılını tamamlayan, savaş demeyeceğim, artık katliam, 300 bin insanın hayatını kaybettiği ve insanlık tarihinin sınıfta kaldığı bir aralıktır bu. Suriye'de insanlık sınıfta kalmıştır. Kuzey kutbunda bir balina, güney kutbunda bir fok balığı için uğraşan insanların, fok balığına gösterdikleri merhametin yarısını Suriye'ye göstermiş olsalardı, herhalde böyle olmazdı diye düşünüyorum. Suriye rejimi artık tamamen insanlıktan kopmuştur. Varil bombaları da dahil olmak üzere çocuk, yaşlı, kadın, kız demeden onları ölüme mahkum etmiştir. Birleşmiş Milletlerin kararları ve toplantıda aldıkları kararların Suriye için yeterli olmadığını kendileri de bilmektedir. Yalnızca 150 bin kişinin konvansiyonel silahla öldüğü ortamda, 'Acaba burada kimyasal silah kullanıldı mı?' gibi bir noktayı aramak abesle iştigaldir. Kimyasal silah öldürüyor da diğeri onun kalbine çiçek mi koyuyor. O yüzden Suriye sınavı çok önemli bir sınavdı. Bunun geri dönüşüyle alakalı Birleşmiş Milletlerin karar alması lazım. Şimdiye kadar yaptığı hataları telafi etmek için mutlaka böyle bir yapı içine girmesi lazım. Yoksa Suriye, bir insanlık mezarı haline dönüşüyor."

Irak petrolleri

Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin önceki akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretine, kendisinin de refakat ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Erbil ile Bağdat arasındaki sıkıntı henüz çözülmüş değil. Kendi aralarında kurmuş oldukları komite, henüz çalışmalarını tamamlamış da değil. Bizim temennimiz o dur ki varlıkları paylaşsınlar. Yokluk paylaşılmaz. Şu ana kadar Kuzey Irak ile merkezi Irak hükümetinin yaptığı, bir yokluğu paylaşma işidir. Türkiye, kurduğu sistemle bunu çözmek istemektedir. Bu petrol Türkiye'nin değil, Irak'ın ama Irak'ın gelirleri arttıkça, petrol gelirleri arttıkça normalleşeceğini biliyoruz. Irak normalleşirse bölgenin, Suriye'nin normalleşmesi daha hızlı olur. Onlar bizim kardeşlerimiz, kardeş ve komşu Irak vatandaşlarıyla bizim çok proje geliştiriyor olmamız lazım. O yüzden Türkiye, olumlu yapısını burada sürdürmektedir. Ümit ediyorum ki Bağdat ile Erbil, kendi aralarında bir uzlaşı noktası bulur ve bu petrol Türkiye'den akar. Şu anda Yumurtalık'ta 1 milyon 350 bin varil civarında ham petrol birikti, gittikçe de artıyor. Tabi bunlar sonunda sevk edilmek durumundadır. Bunlar depolarda bekleyip çürüyecek petrol değildir. Uzlaşı çıkacağına inanıyorum."

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı