"Suriye'de 109 Rusya Askeri Öldürüldü"

Rusya, Suriye'de askerî yığınağını artırıp hava saldırılarına başladığı 30 Eylül 2015'ten bu yana çatışmalarda 109 askerini kaybetti. Rusya askerlerinin ölümü, “devlet sırrı” olarak kabûl edildiği için açıklanmıyor.

Suriye'de rejime destek olmak için 30 Eylül 2015'ten bu yana hava saldırılarıyla savaşa katılan Rusya'nın, çatışmalarda da 109 askerini kaybettiği belirtildi.

Suriye'de 2011'de savaşın patlak vermesinden bu yana Beşşar Esed rejimine kararlılıkla destek veren Rusya, hava kuvvetlerinin yanında kara unsurlarını da kullanıyor.

AA'nın Esed rejimine yakın kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, yüzlerce Rusya askeri karada, Esed güçlerinin direnişçilerin cephe hatlarına düzenlediği operasyonların yönetiminde yer alırken, özel birlikler de rejim güçleriyle yer yer çatışmalara katılıyor.

Lazkiye'ye bağlı Curin, Curin'deki Sulunfe Tepesi, Salma ve Rabia beldelerinde ve Hımeymim'deki Rusya üssünde ; ayrıca Şam, Hama, Humus ile Haseke illerinde uçak ve füze teknik ekipleri olarak Rusya askerleri bulunuyor.

Rusya, ülkenin kuzeydoğusunda Türkiye sınırındaki Haseke vilayetinin Kamışlı Uluslararası Havaalanı'ndaki genişletme çalışmaları için burada destek birlikleri bulunduruyor. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi, 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada 100 Rusya askerinin buraya intikal ettiğini duyurmuştu.

Rejime yakın kaynakların AA'ya verdiği bilgiye göre, Rusya'nın 30 Eylül 2015'ten bu yana Suriye'deki çatışma ve saldırılarında 109 askeri öldü. Rusya askerlerinin bir bölümü cephe hatlarında ve özel birlik operasyonlarında, bir kısmı da timlerin sevkedildiği helikopterlerin düşürülmesi sonucu hayatını kaybetti.

Ancak Rusya’da 28 Mayıs 2015’de Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan yasa gereği, barış zamanı hayatını kaybeden askerlerin ölüm nedenleri “devlet sırrı” olarak kabûl ediliyor. Aynı şekilde, özel operasyonlarda hayatını kaybeden Rusya askerleri hakkında bilgi vermek de yasak. Rusya'da Mayıs 2015'e kadar, sadece savaş zamanı hayatını kaybeden askerlerin ölüm nedenleri “devlet sırrı” olarak kabûl ediliyordu. Bu nedenle Rusya'da hayatını kaybeden askerlere ilişkin elde edilmiş özel bilgilere dayanılarak haber yayınlanamıyor.

Rusya'nın Desteği Sonuç Getirmedi

Direnişçiler, Rusya'nın ağır saldırılarına rağmen, rejim karşısında birçok noktadaki pozisyonlarını koruyorlar.

Londra merkezli IHS Jane araştırma merkezinin 11 Ocak tarihli çalışmasına göre, Rusya'nın Suriye'de yaklaşık 4 aydır süren hava saldırılarına rağmen rejim, sadece yüzde 1,3'lik toprak kazanımı elde edebildi. Bu ilerlemelerin dikkat çektiği bölgelerden biri Lazkiye'nin Türkmendağı bölgesi oldu.

Halep'in güneyindeki kayıplara rağmen, hâlen vilayetin yarısından fazlası direnişçilerin elinde. Rejimin Halep'in kuzeyine ilerleme çabaları karşılık bulmadı. Direnişçiler, geçen sene tamamına yakınını ele geçirdiği İdlib vilayetindeki kazanımlarını korudu. Rejim güçleri, Hama ve Humus'ta da ilerleme kaydedemezken, direnişçiler Şam'ın Doğu Guta bölgesi yoğun bombardımana rağmen güvenceye aldı.

Ayrıca Rusya saldırılarının başlamasından bu yana, direnişçiler bazı önemli noktaları da ele geçirdi. Hama'da Atşan ve Kefer Nabude köyü ile stratejik Morik beldesini rejimden aldılar.

AA

Suriye Haberleri

Fransız gazeteci, işgal askerleri tarafından yaşadığı işkenceyi anlattı!
Suriye’de Lira piyasalarda toparlanırken düşen gıda fiyatları baskıyı hafifletiyor
Suriye'de yönetim, pasaport işlemlerinin 12 Ocak'ta yeniden başlatılacağını açıkladı
Beşşar Esed ve suç ortaklarının yargılanması için UCM’ye çağrı
BM: 125 binden fazla Suriyeli mülteci ülkesine döndü