MELİH ALTINOK'un haberi:
Annan planı çerçevesinde Suriye’ye yönelik çözüm arayışları sürerken, Türkiye de kendi önlemlerine dair hazırlıklarını sürdürüyor. Resmen açıklanmamasına karşın Ankara’nın sınırda geniş bir güvenlik koridoru oluşturmayı planladığı belirtiliyor. Güvenlik koridorunun Türkiye’ye geçişlerin yoğunluklu olarak yaşandığı Hatay ile Suriye arasındaki bölgede odaklanacağı ifade ediliyor.
Altı maddelik Annan Planı’nı kabul ettiğini açıklayan ancak birçok kentte saldırılara devam ettiği belirtilen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e tanınan ateşkes süresi bu sabah saat 06.00 itibariyle sona erdi. Sürenin dolmasına kısa bir süre kala, önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Temsilcisi Kofi Annan’ı Hatay’da ağırlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın dün yaptığı açıklamalar Ankara’nın diplomasi trafiğinin yanı sıra felaket senaryoları gereği askerî tedbirleri de masada tuttuğunu gösteriyor.
Suriye yönetimine güvenmediklerini vurgulayan Atalay’ın, “Gerek sınır bölgesinde sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye’den Türkiye’ye gelen Suriye vatandaşları, Türkiye’nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik’’ şeklindeki sözleri, Ankara’nın hem sınırdaki kendi vatandaşları hem de Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin can güvenliği için güvenlik koridoru oluşturma hazırlığı içinde olduğu şeklinde yorumlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çin’deki temasları sırasında konuyla ilgili, “Şu ana kadar yaklaşık 25 bin insanı geçici bir sığınmacı olarak kabul ettik, ediyoruz. Bu rakam nereye kadar gider? 100 bin mi olur, daha fazla mı olur? Biz bu kapıları kapayamayız. Çeşitli uluslararası televizyon kanallarında bu insanların nasıl kaçtığını görüyorsunuz. Herhalde bu insanlar keyfinden kaçmıyor. Burada keyfilik yok, bunlar ölümden kaçıyorlar. Siz bu insanlara kapılarınızı kapayamazsınız. Kapadığınız zaman o insanları gayri insani olarak adeta tost edersiniz. Böyle bir şey de olmaz” şeklindeki sözleri de aynı kapsamda değerlendiriliyor.
Öncelik Hatay bölgesinde
Edinilen bilgilere göre, Hükümet’in, Dışişleri ve Genelkurmay tarafından koordineli olarak üzerinde çalışılan felaket senaryoları gereği, büyük bir göç akınına karşı alınacak tedbirler üzerindeki hazırlıkları sürüyor. Taraf ’a konuşan diplomatik kaynaklar, “Her türlü felaket senaryosuna karşı hazırlıklıyız. Geçtiğimiz günlerde 2 binden fazla Suriyeli sınırımızdan geçiş yaptı. Kampları yukarı çekmeseydik bu kişiler dışarıda kalacaktı. Ancak 10-15 bin kişi bir anda gelirse ne yapacaksınız? Bu konulardaki hazırlıklarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. Başkent kulislerinde ise kitlesel göç alanları ve mültecilerin güvenliğinin sağlanması için oluşturulabilecek güvenlik bölgelerinin hangi mıntıkalarda oluşturulabileceğine dair senaryolar konuşuluyor.
Bunlar arasında ilk aşamada, Hatay’da bulunan Yayladağ, Karbeyaz, Cilvegözü ve İslahiye sınır kapıları hattında bir güvenlik bölgesi oluşturulması alternatifi öne çıkıyor.
Ankara’dan diplomatik girişimler
İkinci aşamada ise 900 kilometreyi bulan Türkiye- Suriye sınırı boyunca yer alan İslahiye, Öncüpınar, Çobanbey, Karkamış, Mürşitpınar, Akçakale, Ceylanpınar, Şenyurt ve Girmeli sınır kapıları hattında bir güvenlik hattı daha oluşturulması planlanıyor. Güvenlik koridorunun iki ülke sınırının her iki tarafını da kapsayabileceği belirtilirken, uzmanlar, insani yardım amaçlı bu güvenli bölgelerin iki ülke sınırı arasındaki insansız bölgelerde kurulması halinde sınır ihlali tartışmalarının gündeme gelmeyeceğini iddia ediyor.
Ankara’nın olası senaryolarına meşruiyet sağlamak için BM ve ABD nezdindeki diplomatik faaliyetlerine ağırlık verdiği, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Rusya’ya yapacağı ziyarette, bu ülkenin Şam yönetimine baskı yapmasının yanı sıra, Türkiye tarafından alınacak olası insani tedbirlerin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Türkiye’nin, komşularıyla olan 2 bin 753 kilometrelik sınırın en uzunu Suriye ile. 877 kilometrelik sınır üzerinde toplam 13 adet sınır kapısı bulunuyor.
TARAF