Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Dr. Nasır Hariri, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yönelik yeni saldırılar konusunda ısrarcı olduğunu belirterek önceliklerinin bölgenin rejimin eline düşmesini engellemek olacağını söyledi.
Suriye muhalefetinin çatı kuruluşu SMDK'nin Başkanı Hariri, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
İdlib'deki son duruma ilişkin Hariri, "Rejim ve müttefikleri, terörle mücadeleyi bahane ederek İdlib'e yönelik askeri operasyon konusunda ısrarcı." dedi.
Hariri, "Rejimin İdlib'e yönelik operasyonundan hiçbir şüphemiz yok. Bizim ilk önceliğimiz, bölgenin rejimin eline düşmesini engellemek olacak. Rejimin bu düşüncesinin 2021'de karışılacağımız en büyük zorluk olacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.
Anayasa çalışmalarına "Rusya engeli"
Hariri, Cenevre'de bu ay başında dördüncüsü gerçekleştirilen anayasa toplantılarında gelinen noktayla ilgili şunları söyledi:
"Rusya, Anayasa Komitesinin istediği hedeflerden uzaklaştığını görünce işleri bulandırmaya çalıştı. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında çalışan bir komiteyi istemeyen Rusya, aksine silah zoruyla sahada çalışan bir uzlaşı komitesi kurmaya çalışıyor.
Anayasa sürecinin, sahada etkin olan Rusların istediği şekilde seyretmesinden dolayı kaygılıyız. Uluslararası toplum meşgul. Dolaysıyla uluslararası çabaların Rusya'nın vizyonuna meyilli olduğunu görüyoruz."
Suriye Anayasa Komitesi 5. tur toplantılarının 25 Ocak 2021'de başlamasının planlandığını vurgulayan Hariri, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu toplantının belirlenen tarihte yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmış değil. Anayasanın temel ilkeleri, toplantının temel gündemi olacak." dedi.
Hariri, Esedsiz bir siyasi çözüm istediklerine işaret ederek "Anayasa taslağında anlaşmaya varılsa bile Suriye'de siyasi sürecin inşasındaki temel taş, geçiş yönetimiyle başlayacak. Geçiş yönetimi olmadan milyonlarca mülteci dönmeyecek. Mevcut rejim varken, terörle mücadele de mümkün değildir." diye konuştu.
Esed rejiminin siyasi çözüme yanaşmadığının altını çizen Hariri, rejimin başkanlık seçimlerine hazırlandığını ve bunun yasal olmadığını kaydetti.