Suriye’de savaş 3. yılına girerken Suriye halkının yaşadığı trajedi her geçen gün büyümektedir, ülkemize gelen Suriyeliler çadır kentler ve evlerde yaşayanlar olarak iki guruba ayrılmış durumdadır.
Çadır kentler ve konteynır kentlerde yaşayan 190 bin sığınmacının barınma, sağlık, eğitim ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılandığını biliyoruz. Fakat kendi imkanları ile Türkiye ye gelmek zorunda kalmış yaklaşık 200 bin Suriyeli sığınmacı evlerde ikamet etmektedir. Antakya, Kilis, Gaziantep, Urfa, Mardin, Adana, Maraş ve İstanbul’da dernek ve vakıfların yardımı ile yaşamaya çalışan bu insanların sağlık, gıda, eğitim sorunu, ikamet sorunu gibi birçok sıkıntılarla boğuştuklarına şahit oluyoruz.
Suriyeli sivil toplum örgütleri yurtdışından ve Türkiye’den Suriye’ye insani yardım iletme noktasında sıkıntılar yaşamaktadır, burada Gümrük Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın mevzuatları kolaylaştırıcı ve işlemleri hızlandırıcı bir yöntem geliştirmesi gerekiyor. Birçok Suriyeli vatandaşın ikamet sorunu ve eğitim sorunu ile ilgili sıkıntıları bürokratik mevzuat gereği ağır işlemektedir.
Suriye’nin insani yardım noktasında yaşadığı sıkıntıların aşılmasında sivil toplum derneklerimiz çok büyük fedakarlıklar yapıyor. Suriye’de insani yardım ihtiyacının sağlıklı bir şekilde karşılanması gereken işbirliğinin sağlanması için bürokrasi, kamu diplomasisi, sivil toplumun koordine edilmesi iş birliğinin daha sağlam bir yapı içersinde yürütülmesi gerekiyor.
Bölgede Suriye yardımlarının organizesi için oluşturulan koordinatör valilik elinden gelen çabayı göstermesine rağmen, yetersiz kalmaktadır. Suriye Kriz Masasının acilen kurulması gerekiyor. AFAD ve STK işbirliği tek başına sorunları çözmede yeterli olmayacaktır, Suriye krizi büyüdükçe Türkiye’ye sığınan insanların sayısı da aynı oranda büyümektedir. Bu sorunların Suriye Kriz Masası tarafından merkezi bir yapı içersinde koordine edilmesi gerekiyor.
Suriyeli sığınmacıların Barınma, Eğitim, Sağlık, İkamet, Hukuk, Vize, Siyasi yapılanma, kamu ve medya algısı problemi gibi çok yüzeysel ve derinlikli problemlerinin varlığını kabul etmemiz gerekiyor. Sorunların bir merkezde ele alınarak değerlendirilmesi elzem bir haldir, Suriye Kriz Masasının bir an evvel kurulması kaçınılmaz bir durum arz etmektedir.
YENİ AKİT