Suriye’de barışçıl gösteriler 4. ayını doldururken, Beşşar Esad kendisinden beklenen siyasi ve sosyal reformları bir türlü gerçekleştiremedi, Suriye krizinin altından Beşşar yönetiminin kalkamayacağı genel bir kanaat halini aldı.
Suriye’de Baas giderse Irak veya Libya gibi kaos olabilir düşüncesi diplomatik çevrelerde ve Baas yanlılarınca çok dillendiriliyor. Türkiye’nin, “İkinci Hama olmasın” ikazı sonrasında Suriye’nin Antakya Güveççi köyü sınırımıza 4 km mesafeye askeri araçlar ile yaklaşması, İran’ın Suriye ile olan derin tarihsel ve siyasi işbirliği pozisyonu, Hizbullah’ın “Suriye rejimine reform yapma şansı tanınmalıdır” yaklaşımı, BM kınama kararında Rusya ve Çin’in soğuk yaklaşımı, İsrail uzun yıllardır Suriye’nin Golan topraklarını işgal etmesine rağmen İsrail- Suriye ilişkilerindeki uyku politikasının pozitif değerlendirilmesi, Mossad’ın bilinen şeytanın bilinmeyen şeytana tercih edilmesi fikri, bizlere göstermektedir ki Suriye’de uzun sürece yayılacak kontrollü Beşşar’lı bir formül arayışları hâlâ devam ediyor.
Ortadoğu basınındaki tartışmalara baktığımızda son günlerde ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye’nin de Beşşar’ın akraba çevresi ile siyasi ve askeri danışmanlarının etkisini zayıflatmak, bunların yerine daha ılımlı muhaliflerden yeni bir danışmanlar ekibi oluşturma gayretleri var, kontrollü Esad ile yeni süreç arayışları düşüncesi pratiğe sokulmak isteniyor. 20 Haziran’da Esad’ın danışmanlarının ABD Şam Büyükelçisi Robert Ford ile görüşme yapması, 27 Haziran’da Amerikalı senatör Dennis Kuchinich ve İngiliz Milletvekili Brooks Newmark’ın Esad ile Şam’da görüşmesi ve aynı gün bir grup muhalefetin Şam’da istişare toplantısı yapması, Esad’ın ABD ve İngiliz politikacılarla tek başına görüşmesi sonucunda kendisi için ne gibi güvenceler istediği ve tavizler verdiği merak konusu olurken, dünya kamuoyu Şam’dan güvenlik güçlerinin sokaklardan çekilmesi, barışçıl gösterilere ateşle müdahale edilmemesi, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.
Suriye muhalefetinin en büyük sıkıntısı 40 yıldır Suriye’den kopuk ve uzak bırakılmış olmalarıdır. Suriye dünyanın en acımasız istihbarat ülkelerinden biridir. Mısır, Tunus ve Libya muhalefeti gibi ülke içinde sosyal kültürel örgütlenme hakkına sahip değildi, Suriye muhalefeti 30 senedir diasporada yaşamaktadır. Ülke içindeki gösteriler örgütlü ve şehirler arası iletişimi güçlü değil. Bu durum Suriye muhalefeti için bir dezavantaj oluşturmaktadır. Suriye muhalefetinin tecrübe ve birikime sahip kanaat önderleri, akil adamları, siyasetçileri, STK liderlerinin acilen yurt dışında geçici bir konsey oluşturmaları gerekiyor. Libya Ulusal Geçiş Konseyi gibi güçlü bir temsil konseyinin oluşturulması, ülkedeki farklı düşünce, inanç, mezhep gruplarının bir araya gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Tüm dünya Suriye’de muhalifleri tanımak ve programlarını, liderlerini görmek istiyor. Baas rejiminin provoke, dezenformasyon ve güven bunalımı politikalarının olumsuz havası Suriye halkının hak ettiği, özlediği barışçıl bir ortamın gerçekleşmesini baltalayacak bir sürece götürebilir. Protesto gösterilerinin sonucunda birikim, tecrübe ve akil adamların devreye girmesinin gecikmesi Mısır ve Tunus’ta baş gösteren sancılı süreçlerin yaşanmasına neden olacaktır. Suriye muhalefeti artık liderlerini ve hedeflerini ortaya koymalıdır. Halkın isteklerine karşı bölge ve batı ülkelerinin jeopolitik hesaplarının, alternatif hükümet çabalarının halkın arzuları ile örtüşmeyeceğini görmek gerek. Bunun için Suriye muhalefeti bir an evvel plan ve programı ile ortaya çıkmalıdır. Aksi halde Suriye’de istikrar süreci uzayacaktır.
Emperyalist ve diktatör karakterli ülkelerin artık batılısı doğulusu, Müslümanı, Hristiyanı gibi kavramların tükendiği bir çağda yaşıyoruz. Dinlerin ve adaletin kavgasından ziyade çıkarların kavgası yaşanmaktadır. Küresel köye dönüşen dünyada ne kadar güçlü iseniz o kadar haklısınız. Dinlerin, ideolojilerin kardeşliği yerini çıkarların kardeşliğine bırakmıştır. Suriye muhalefeti Müslüman Kardeşler’i, liberali, Kürdü, Türkmeni, Nusayrisi ve Hristiyanı ile elini çabuk tutmalı, tüm dünyaya Suriye yönetimine alternatif bir konsey ve yol haritası sunmalıdır.
YENİ AKİT