Suudi Arabistan'da danışma konseyi niteliğindeki 150 sandalyelik Şura'nın 30 kadın üyesi kadın üyesi Kral Abdullah'ın huzurunda yemin ederek göreve başladı.
Böylece muhafazakâr krallığın tarihinde ilk kez kadınlar bir siyasi göreve gelmiş oldular.
150 üyesinin tamamı şimdiye kadar erkeklerden oluşan Şura, hükümete tavsiyelerde bulunan bir Danışma Konseyi niteliğinde.
Kral Abdullah televizyondan yayınlanan törende kadın üyeleri kutladı.
Bir kesim, Şura'nın yasama yetkisine sahip olmadığını ve bütün üyelerinin kral tarafından atandığını hatırlatarak, bu kurula beşte bir oranında kadın üye alınmasını tamamen sembolik bir adım olarak değerlendiriyor.
Ancak Kralı ılımlı bir reformcu olarak değerlendirenler de var.
Kral 2015'de yapılması planlanan yerel seçimlerde de kadınların ilk kez seçme ve seçilme hakkına sahip olacağını açıklamıştı.
Bazı Suudi din adamları Şeriat'a aykırı olduğunu söyleyerek kadınların Şura'ya seçilmesine itiraz etmişlerdi.
Kral Ocak ayı içinde kadın üyelerin atamalarını açıklamadan önce, konuyu ulemaya danıştığını ve onay aldığını söylemişti.
Şura'nın yeni kadın üyelerinden Süreya el Arrayed BBC'ye yaptığı açıklamada, bunun toplumda kadınlara ilişkin değer yargılarının değişmesine katkısı olabilecek bir adım olduğunu söyledi.
El Arrayed "Bu tarihi bir günün bir parçası olmaktan onur duyuyorum. İşlevsel olursa, iyi işlerse, kadınların katılımı konusunda hala varolan çekinceleri değiştirebilir" diye konuştu.
"Sadece Şura'dan öz etmiyorum" diyen El Arrayed, genel olarak kadınların güçlendirilmesi ve ülkedeki bütün karar verme süreçlerine katılmasından söz ettiğini de ekledi.
Bu gelişmeye karşın Suudi Arabistan'da kadınlar kamu yaşamında pek bir rol sahibi değil.
Otomobil kullanmaları bile yasak olan kadınlar hali hazırda seçme ve seçilme hakkına sahip değil. Ailelerinden bir erkeğin izni olmaksızın seyahat edemiyor ve akrabaları olmayan erkeklerle birarada bulunamıyorlar.
BBC