Sur İçin 'Acele Kamulaştırma' Kararı

Diyarbakır'ın 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren Sur ilçesinin yüzde 60'ı için "acele kamulaştırma" kararı alındı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde özellikle sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahallede çatışmalar ve operasyon sonrası oluşan ağır hasardan sonra Sur'un bundan sonra ne olacağı tartışılıyor. Bakanlar Kurulu'nun cuma günkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile Sur'da "acele kamulaştırma" kararı alındı. Kararla, ilçedeki 15 mahallede bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasını karar verildi. Bakanlar Kurulu'nun cuma günkü Resmi Gazete'de yer alan kararında şöyle denildi:

"Diyarbakır ili Sur ilçesinde ilân edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması, adı geçen bakanlığın 16.03.2016 tarihli ve 2988 sayılı yazısı üzerine 2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27'nci maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca 21.03.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır."

UNESCO Uluslararası Kültür Mirası Listesi'nde de yer alan tarihi Sur ilçesinde Bakanlar Kurulu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi ile aldığı kararla, ilçenin yaklaşık yüzde 60'ı kamulaştırılırken, kamulaştırılan parseller üzerinde Sur Belediye binası, bazı oteller, Cemil Paşa Konağı gibi binalar da var.

"Açık hava müzesi değil, yarı açık cezaevi projesi"

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de çıkan Sur ile ilgili kamulaştırma kararını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı DBP'li Fırat Anlı, hükümetin Sur ile ilgili yaklaşımına baştan beri kuşku ile yaklaştıklarını ve alınan karar ile haklı olduklarının ortaya çıktığını belirtti. Al Jazeera ve DHA’nın kaydettiğine göre Anlı şunları söyledi:

"Kamulaştırılan yerler arasında Belediye'ye ait binalar ve kamusal alanlar da var. Hükümetin derdi Sur’da insanların yaşayabileceği alanlar yaratmak değil, bölgeyi insansızlaştırmaktır. Bu halkın iradesine yapılmış sivil bir darbedir. Alınan kararda ne kent dinamikleri, ne belediyeler ne de STK’ların görüşü var. Başka bir niyet ve kastın olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı. Amaç, Sur’u yeniden yaşanabilir bir alan haline getirmek değil, güvenlik ve tecrit edilmiş bir alan haline getirmektir. Başbakan Toledo örneğini vermişti. Oranın açık hava müzesi değil, yarı açık cezaevi projesine dönüştürmek olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı."

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lılara yönelik operasyonlar için 2 Aralık'ta 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilân edilmişti. Güvenlik güçleri operasyonları 9 Mart'ta sona erdirirken, ilçenin 5 mahallesinde halen sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Gündem Haberleri

Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"
Muğla'da Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopter düştü: 4 ölü