HAKSÖZ-HABER
Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen grup, ellerindeki pankartlarla slogan atarak, yaşam alanlarına kazılan çukurlar ve döşenen el yapımı patlayıcıların başta Sur olmak üzere bölge halkını mağdur ettiğini belirtti.
Sur Halkı İnisiyatifi Basın Sözcüsü İlyas Güreli, grup adına yaptığı açıklamada, PKK saldırıları yüzünden büyük acılar, sıkıntılar ve mağduriyetler yaşadıklarını söyledi.
ÇUKURLARLA, BOMBALARLA BİZİ MAĞDUR ETTİLER
"Çatışmaların yaşam alanlarımıza taşınması, mahallelerimize adına ister çukur deyin, ister hendek kazılması, sokaklarımıza bombaların döşenmesinin en büyük mağduru başta Sur olmak üzere tüm bölge halkı oldu" diyen Güreli, çatışmalar sebebiyle bölgede büyük göç dalgası yaşandığını anımsattı.
Diyarbakır'ın İslam'la tanıştığından beri böyle bir yıkım görmediğini anlatan Güreli, bölge halkının maddi ve manevi zarara uğradığını vurguladı.
Ajansların kaydettiğine göre Güreli, şöyle devam etti:
"Peygamberler şehri ilçemizin manevi dinamikleri yıkıldı. Camilerimiz harap oldu, ezanlarımız sustu. İlçemizde bulunan birçok okul, medrese, Kur'an kursu kapanmak zorunda kaldı. Bununla birlikte herkesin müşahede ettiği birçok sıkıntıyı birinci dereceden halk olarak bizler yaşadık. Halk için yapıldığı iddia edilen bu çatışmaların en çok yine halka zararı olmuştur."
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'A ÇAĞRI
Güreli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan bölge halkının hayatını devam ettirebileceği yaşam alanlarının oluşturulması için talepte bulunarak, çatışmaların bir an önce sonlandırılması, huzur ortamının temin edilmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini istedi.
İlkha’nın geçtiği habere göre ise basın açıklamasının sonunda inisiyatif taleplerini şöyle sıraladı:
"-Evleri yıkılıp-yıkılan ve tahrip edilen ev sahiplerine yıkılan evlerin yerine Sur’un tarihi dokusuna uygun inşa edilecek evlerin verilmesi
-Kiracılar içinde mümkünse Sur’da değilse uygun yerlerde kira öder gibi ev sahibi yapılması
-Malum olaylardan dolayı evini taşıyıp ikametgahını değiştiren ve bu sebeple yardım alamayan mağdurlara yardım yapılması ve bu yardımların daha iyi ve sürekli hale getirilmesi
-Sur için de yaşayan halkın elektrik, su ve vergi borçlarının silinmesi
-Sur içindeki genç nüfus göz önüne alınarak iş imkânlarının oluşturulması (kredi ve hibe yoluyla desteklenerek)
-Özellikle çocuk, genç ve kadınlar için psikolojik destek merkezlerinin kurulması var olanların ise aktif olarak çalışması
-Her düzeydeki öğrencilere ders telafi imkânları oluşturulması
-Sur içinde yaşayıp evlenmek isteyen gençlere evlilik yardımının yapılması
-Sur ilçemizin Peygamberler ve Sahabeler şehri olarak kalması ve manevi havanın muhafazası için inanç turizmini canlandırmak adına özellikle Hz. Süleyman Camii çevresi kamulaştırılarak; medrese, öğrenci yurtları, mesire yerleri, kütüphane vb. projelerin hayata geçirilmesi
-Sur halkına faizsiz aile destek ve ihtiyaç kredileri verilmesi
-Sur esnafından bu yıl alınmaması bu yılki sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi, kredi borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi."