Mektupta, Irak halkının Maliki’ye karşı ortaya koyduğu devrim hareketinin Amerika ve İran’ın Irak konusunda izledikleri politikanın değişmesine neden olduğu vurgulandı.
Alimler Birliği, ‘sömürgeci oyunun bir parçası’ olarak isimlendirdiği ve hükümeti kurmakla görevlendirilen İbadi’nin zulüm sayfasını kapatıp beyaz bir sayfa açabilecek güçte olduğunu ifade etti.
Alimler Birliği mektubunda, yeni Irak hükümetinden beklentilerini şöyle açıkladı: “Kentlere varil bombası atılmasına son verme, sivil yerleşim alanlarına ağır silahlarla saldırmama, yüz binlerce tutuklunun serbest bırakılması, mezhepçi milislerin faaliyetlerinin yasaklanması, Iraklıların marjinalleştirilmesine son verilmesi ve mültecilerin evlerine dönmesi.”
Hükümet kurma çalışmalarının yapıldığı Irak'ta Şii Ulusal İttifakı, Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı İbadi'yi başbakan adayı olarak ilan etmişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Fuat Masum hükümeti kurma görevini İbadi'ye verdi.
Eski başbakan Nuri Maliki de uluslararası baskıların ardından 14 Ağustos Perşembe günü görevi bırakarak, Şii Dava Partisi’nin bir başka üyesi İbadi’ye desteğini açıkladı.
Irak’ın önde gelen dini liderlerinden Ayetullah Ali Sistani de İbadi’ye destek verdi, değişimin siyasi ve güvenlik sorunlarını çözmek için nadir bir fırsat olduğunu söyledi.
Maliki’nin görevi bırakması Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD tarafından da memnuniyetle karşılandı.
Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ülkede kapsayıcı ve geniş çerçeveli bir hükümetin acilen kurulması çağrısında bulundu.
İran dini lideri Hamaney de İbadi'yi desteklediklerini söylemişti.
(Kaynak: Al Jazeera)