Sudan’da 1 Milyon Muhalif Askerlere Karşı Yeniden Sokağa İniyor

Sudan’da muhalifler sokaklarda ve askerler yönetimi sivillere devredinceye kadar eylemlerine aralıksız devam edeceklerini belirtiyor.

Siyasi ve ekonomik krizin pençesindeki Sudan'da sular durulmuyor.

Protestocular sokaklarda ve askerler yönetimi sivillere devredinceye kadar eylemlerine aralıksız devam edeceklerini belirtiyor.

Kimi göstericiler askeri geçiş konseyi üyelerinin yönetimi sivil iradeye teslim etmeyeceği yönünde duyumlar aldıklarını belirtiyor.

Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan, yaptığı açıklamada, "Müzakerelerin tamamlanması için gerekli bir atmosfer hazırlamaya yardımcı olmak, gerilimin sonlandırılması, gösteri alanındaki ve ana caddelerdeki barikatların kaldırılması ve demir yolunun açılması için müzakereleri "bir süreliğine askıya almaya" karar verdiklerini duyurmuştu.

Muhalifler, müzakerelerin askıya alınmasını yönetimin sivil otoriteye devrinde, konseyin oyalama taktiği olarak nitelendiriyor.

Bu bağlamda göstericiler, askeri karargahların dışında 1 milyonluk yeni bir gösteri yapılması için çağrıda bulundu.

Çağrı, sendikaların çoğunu bünyesinde bulunduran Sudan Profesyoneller Derneği'nden (SPA) geldi.

Arap uzmanlar müzakerelerin durmasının Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alan Sudan ordusu için sorun teşkil etmediğini dile getiriyor.

Orta Doğu'yu takip eden bazı uzmanlar da bu ülkelerin kendi çıkarları adına askeri konseyin iktidarda kalmasını sağlamaya çalıştığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Sudan Askeri Geçiş Konseyinden Suudi Arabistan'a ziyaret

Müzakerelere ara verilmesinin ardından Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Cidde'de gerçekleşen görüşmede Riyad, Hartum'a daha fazla maddi destek sözü verdi.

Suudi yönetimi pazar günü Sudan'a 250 milyon dolar, nakdi yardımda bulunmuştu.

Suudi Maliye Bakanlığı, desteğin Sudan'ın mevcut mali durumunu güçlendireceği, Sudan Poundu üzerindeki baskıyı hafifleteceği ve döviz kurunda daha fazla istikrar sağlayacağını umduklarını açıkladı.

Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri, 21 Nisan'da Sudan'a 3 milyar dolarlık yardım sözü vermişti.

Hibenin 500 milyon dolarlık kısmı Sudan Merkez Bankası'nın hesabına yatırılmıştı.

Ömer el-Beşir döneminin ardından Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcılığı görevine gelen Daklu'nun ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapması, yeni dönemde Sudan'ın Suudi ile yakın ilişki içerisinde olacağı şeklinde yorumlandı.

Muhalifler: Sivil otoriteye geçiş olana kadar gösterilerimiz sürecek

Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), birkaç hafta süren zorlu görüşmelerin ardından geçiş sürecindeki devlet başkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda uzlaşmış, 3 yıllık geçiş sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Ancak nihai anlaşmanın imzalanmasına saatler kala askerin güç kullanarak meydanı tahliye girişimisonrası müzakereler durmuştu.

Muhalifler, ordunun kademeli güç kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştığını ifade ederek sivil otoriteye geçiş talepleri karşılanana dek gösterileri sürdüreceklerini belirtiyor.

Sudan'da geçen yıl 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordu 11 Nisan'da yönetime el koymuş, böylece 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Kaynak: Euronews

Sudan Haberleri

Sudan, ülkede kıtlık olduğu yönündeki raporu reddetti
Sudan Dışişleri Bakanı Yusuf: Türkiye, Sudan'a karşı cömert bir duruş sergiledi
MSF: Sudan'da yetersiz beslenme kaynaklı ölüm riski herkesi tehdit ediyor
BM Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, Sudan'da yaşanan kıtlığa dikkati çekti
Sudan Başsavcısı Tayfur: 200 bin paralı savaşçının HDK'nin yanında savaştığına dair raporlar var