STKlar Başbakanla Kürt Sorununu Görüştü

Bölgedeki STK'lar, siyasi partilerden Kürt sorunun çözümü için bir araya gelmelerini istedi. İlk görüşme Erdoğan ile yapıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı bölgedeki 45’i aşkın oda ve borsa başkanı, “Bıçak kemiğe dayandı” diyerek Kürt sorunu ve terör meselesi ile ilgili olarak harekete geçti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’la görüşen oda ve borsa başkanları diğer partilerden de randevu isteyecek. “Bıçak kemiğe dayandı” diyen işadamları çözüm için tüm partilerin bir araya gelmesini istiyor.

Bölge işadamlarının girişimi, 3 Ekim’le birlikte başladı. 3 Ekim’de oda ve borsa başkanları bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Doğu ve Güneydoğu ’daki 25 ticaret odası ve borsası başkanı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelerek, kalıcı barış çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada TBMM ’de grubu bulunan bütün partilerle, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, hatta gerekirse çözüme ulaşmak için İmralı ve Kandil ’le de görüşme talebinde bulunulacağı ifade edildi.

Annelerin gözyaşı bitsin

Açıklamayı okuyan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, “Artık bu ülkede hiçbir annenin gözyaşı dökmesine tahammülümüz kalmadı. Diyalog ve müzakere ortamının bir an önce sağlanması ve bölgede huzur ve güven ortamının oluşmasıdır” diye konuştu.

Oda ve borsa başkanları, siyasilerle görüşmek için Hisarcıklıoğlu’na da taleplerini iletti. İlk aşamada, TOBB bölgenin oda ve borsa başkanlarıyla Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ı 9 Ekim’de bir araya getirdi. Görüşmede, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da hazır bulundu. Oda ve borsa başkanları, yargının daha hızlı işlemesi, demokratik adımlara devam edilmesi, güvenliğin sağlanması taleplerini aktardı. Atalay ve Saran da not aldı. Girişimin ikinci ayağı da dün gerçekleşti. Başbakan Erdoğan, 45 oda ve borsa başkanından oluşan heyeti kabul etti. Saat 18.05’te başlayan görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. Görüşme boyunca bölgeyi temsilen 10’a yakın oda ve borsa başkanının görüşlerini dile getirdiği öğrenildi. Oda ve borsa başkanları “Bitsin artık terör” mesajını dile getirirken; Başbakan Erdoğan da terörün bitmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan’ın “Sorunların, sıkıntıların farkındayım” mesajını da ilettiği öğrenildi. Bugüne kadar hükümetin attığı adımları anlatan Erdoğan, oda ve borsa başkanlarının diğer siyasi partilerle görüşme isteğini de olumlu bir adım olarak karşıladı.

CHP, MHP ve BDP de var

Oda ve borsa başkanları TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başkanlığında, CHP, MHP ve BDP ile de görüşecek. Bu görüşmeler için önümüzdeki günlerde randevu istenmeye başlanacak. Meclis’te grubu bulunan tüm partilerle görüşüldükten sonra da, bir basın açıklaması yapılacak. Görüşmelerde, terörün bitirilmesi talebinin yanı sıra; kepenk kapatmalar ve bölge ekonomisinde oluşan tahribat da dile getirilecek. Bir oda başkanı “Ama önceliğimiz insanların ölmemesi” dedi.

Anadilde kamu hizmeti yargı paketinde

 ‘Anadilde savunma’ hakkını tanıyan yasa değişikliği Meclis’te görüşülürken, ‘anadilde kamu hizmeti’ için de düğmeye basıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın çalışmayla ilgili ipuçlarını vermesinin ardından Başbakan Erdoğan, “Büyük kongremizde açıkladığımız 63 maddenin içerisinde yerini alıyor ve orada bunlar yerini aldığı gibi bunların detaylandırılması da yönetmeliklerle, yönergelerle açılıyor. Şu anda 4. yargı paketinin içerisinde zaten başlık olarak yerini alacağı gibi tabii bunların detaylandırılmaları da yönetmeliklerle filan gündeme gelecektir” dedi.

BDP’den teklif

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, hazırlanan yasa tasarısının taslağını hükümetten incelemek için talep ettiklerini belirterek, önümüzdeki bir hafta içinde kendi tekliflerini Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını söyledi. Baluken, “Biz teklifimizde Kürtçe’nin resmi yazışma dili olmasını da istiyoruz” dedi. Bu arada Türkiye’de çok dilli belediyecilik hizmetini ilk başlatan Diyarbakır Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş “Zaten Diyarbakır’da emniyet çok dilli hizmete başladı. Eylemde bize gaz atarken Kürtçe ve Türkçe anonslar yapılıyordu” derken, kendisinin çok dilli hizmet nedeniyle görevden alındığını hatırlattı. Demirbaş, “Belediye, adliye, sağlık kuruluşlarında o dili bilen personelin işe alınması gerekir. Örneğin Diyarbakır’a giden THY Türkçe ve İngilizce anons yapıyor. Gittiği bölgedeki anadiline göre de yapmalı” diye konuştu.

Radikal

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu