Bosna Savaşı sırasında yaşanan Srebrenitsa soykırımının 21. yılında Hırvatistan Meclisinde anma töreni düzenlendi.
Başkent Zagreb'deki Boşnak Aydınlar Meclisi (VBNMGZ) ve Preporod Bosna Hersek-Hırvatistan Kültür Birliği tarafından Hırvatistan Meclisinde düzenlenen törene, Hırvatistan Meclis Başkanı Zeljko Reiner ve Zagreb Belediye Başkanı Milan Bandic'in yanı sıra Suudi Arabistan Meclisi hafızlarından Aziz Alili ile çok sayıda milletvekili katıldı.
Törende konuşan Reiner, Srebrenitsa'daki soykırımın uluslararası kamuoyunun gözleri önünde yapıldığını anımsatarak "Öncelikle Srebrenitsa'da sevdiklerini kaybeden annelere başsağlığı dilemek isterim. Burada, din, dil ve ırk adına yapılan tüm soykırımları kınamak için toplandık." dedi.
Srebrenitsa'da resmi rakamlara göre 8 bin 372 sivilin öldürüldüğünü hatırlatan Reiner, "Gerçeğin üzerinin örtülmesi ve inkar edilmesi gelecekte çok daha büyük savaşları ve nefret söylemlerini doğurur." şeklinde konuştu.
Reiner, Srebrenitsa'nın tüm insanlığın "yenilgisi" olduğunu sözlerine ekledi.
EN VAHŞİ TRAJEDİ
Bandic de Srebrenitsa soykırımını, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra insanlığa karşı işlenen "en vahşi trajedi" olarak nitelendirerek aradan 21 yıl geçmesine rağmen gerçeğin tam olarak ortaya çıkarılmadığına dikkati çekti.
VBNMGZ Başkanı Harun Omerbasic, suçluları motive edecek nefret ve hesap sorma hislerinden vazgeçtiklerini söyleyerek "Sadece adaletin yerini bulmasını, suçluların bir şekilde adaletin önüne getirilmesini istiyoruz. Elimizi kalbimize koyalım, ölenleri hiçbir şey geri getirmeyecek." dedi.
Hırvatistan Meclisi, Srebrenitsa soykırımı tasarısını 2009 yılında kabul ederek mecliste her yıl anma töreni düzenlenmesi kararı almıştı.
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.
Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yıl düzenlenecek törende kimliği tespit edilen 127 kişi defnedilecek.
AA