Merkezi Sırbistan'da bulunan Siyah Giyen Kadınlar Derneği'nin üyeleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa topraklarında yaşanan en büyük insanlık dramı olarak bilinen Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'inci yıl dönümü kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da eylem yaptı.
Savaş karşıtı eylemleri ve Bosna Savaşı'nda sırasında yaşanan Srebrenitsa soykırımını anma törenlerine katılmalarıyla bilinen Siyah Giyen Kadınlar Derneği üyeleri, başkent Belgrad'ın en işlek caddelerinden Knez Mihaylova'da, "Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'inci yılı, unutmuyoruz" yazılı büyük bir pankart açtı.
Yaklaşık bir süren eylem sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken, yoldan geçenlerin birkaç sözlü sataşması dışında herhangi bir olay yaşanmadı. Eyleme, Siyah Giyen Kadınlar Derneği'nin Sırbistan genelindeki üyeleri de katıldı.
Dernek Başkanı Staşa Zayoviç, eylem sırasında yaptığı açıklamada, eylemin öncelikle Sırbistan ve Belgrad vatandaşlarına yönelik olduğunu belirterek, aynı zamanda Srebrenitsa Soykırım kurbanları karşısında sorumluluk ifade etmek istediklerini söyledi.
Zayoviç, "Bugün yaptığımız eylemle soykırımda yapılanların hafifletilmesine asla izin vermeyeceğimizi göstermek istiyoruz. Srebrenitsa soykırımı ile ilgili gerçeklerin çarpıtılması bize çok acı veriyor" dedi.
"Geçmişi unutmak ve geleceğe bakmak" yaklaşımının yanlış olduğunu kaydeden Zayoviç, geleceğin gerçeklerin üzerinde inşa edilmesi ve yapılan suçların kabul edilmesi üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.
Bosna'daki savaş sırasında BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplar'a teslim edildi. Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Bosna'daki savaşın sona ermesinin ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanların kimliklerinin tespit edilmesiyle her yıl 11 Temmuz'da Srebrenitsa'daki Potoçari Mezarlığı'nda geniş katılımla törenler düzenleniyor. Soykırımda katledilen Boşnakların bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.
(AA)