Soykırımcı Ji, Ukrayna’yı işgal eden Rusya'ya desteğinde ısrarcı

Moskova'ya göre Doğu Türkistanlıların katili Ji Jinping, Rusya'nın ulusal çıkarlarını korumak için aldığı işgal kararlarının meşru olduğunu ve Putin’e olan desteğini yineledi.

HAKSÖZ HABER

Ukrayna’yı ‘Naziler yurdumuzu işgal etmeyi planlıyor’ naraları ile işgale girişen büyük oranda başarısız bir askeri saldırı başlatan Rusya’ya destek, Doğu Türkistanlıları soykırıma tabi tutan Çin’den geliyor.

Çin Devlet Başkanı Ji Jinping, Avrupa Birliği ve ABD tarafından sıkıştırılan Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde 'ülkesinin egemenlik ve güvenlik' konularında Moskova'ya verdiği desteği yineledi.

Moskova'nın resmi açıklamasına göre görüşmede Ji Jinping, "Dış güçlerin kendi güvenliğine yönelik oluşturduğu tehditler karşısında Rusya'nın temel ulusal çıkarlarını korumak için attığı adımların meşruiyetine” dikkat çekti.

Çin, NATO ve Batı'yı Moskova'yı saldırmaya kışkırtmakla suçlarken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini eleştirmediği gibi hiçbir şekilde bu konuya da değinmiyor. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna’ya başlattığı işgal girişiminden bir hafta kadar önce Putin ve Ji Pekin'de bir araya gelmiş ve taraflar arasındaki ilişkilerin “sınırsız” olacağına dair bir anlaşma imzalamıştı. Çin Devlet Başkanı Ji'nin o sırada Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme planından haberdar olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in Rusya ile aynı duruşu sergilemesinden endişe ediyor. Ukrayna işgali konusunda Putin'in yanında yer alan ülkeleri “tarihin yanlış tarafında” olacakları konusunda uyaran ABD karşısında Çin ve Rusya’nın belirgin bir ittifak kurmaya çalıştıkları yorumları yapılıyor.

‘Batı kendi kafasına sıkıyor’

Çarşamba günkü telefon görüşmesi sırasında Kremlin, iki liderin “yasadışı” ilan edilen Batı yaptırımları karşısında ekonomik işbirliğini artırmayı kabul ettiğini de söyledi.

Kremlin, "Batı'nın yasa dışı yaptırım politikası nedeniyle daha karmaşık hale gelen küresel ekonomideki durum dikkate alınarak enerji, finans, sanayi, ulaştırma ve diğer alanlarda işbirliğinin genişletilmesi konusunda mutabık kalındı" denildi.

Batı, Ukrayna'yı işgaline misilleme olarak Rusya'ya karşı eşi görülmemiş yaptırımlar benimsedi ve Moskova da Avrupa ve ABD'nin yaptırımları nedeniyle küresel bir ekonomik yavaşlamaya neden olunduğunu iddia ediyor.

Moskova ayrıca, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'dan ayrılan büyük yabancı firmaların yerini alacak yeni pazarlar ve tedarikçiler arıyor.

Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığı bir konuşmada Batı’yı uyararak: “Enerji arzı istikrarlı bir şekilde artıyor: Çin ne istediğini biliyor ve ayağına kurşun sıkmıyor. Onlar Moskova'nın batısında kendilerini başlarından vuruyorlar" diyerek Çin’in desteğinden memnun olduklarını ifade etti.

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi