Soma Sanıkları Hakkında İstenilen Cezalar

Soma'daki maden faciası davasının sekizinci oturumunda müşteki avukatları, tutuksuz sanıklardan 4'ünün tutuklanmasını talep etti.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın sekizinci oturumuna, sanıklar Soma Kömürleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, Teknik Müdür İsmail Adalı, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile tutuksuz 37 sanıktan 28'i ile tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, tarafların avukatlarından iletilen talep yazılarını okumasının ardından, doğrudan (çapraz) sorgunun, duruşma zabıtlarının hazır olmadığı gerekçesiyle sonraki savunmada gerçekleştirileceğini belirtti. Ballı, daha sonra müşteki avukatlarına söz verdi.

Müşteki avukatları, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Avukatlar, ''tutuksuz sanıklardan ocak havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın, iş güvenliği uzmanları Ergün Yılmaz, Serhat Dinç ve Serdar Günay'ın, olaydan yaralı kurtulan mağdurlardan bir kısmıyla hala birlikte çalıştıkları, maddi ve manevi baskı uygulayabilecekleri, delil karartabilecekleri gerekçesiyle yargılanmalarının tutuklu halde devam etmesi, duruşma sırasında sanık avukatlarında bulunduğu ortaya çıkan topçu defterlerine el konulması, çıkar çatışması olduğu gerekçesiyle her sanığa ayrı avukat verilmesi, tutuksuz sanıkların vareste tutulması taleplerinin reddini'' talep etti.

''Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin tüm yönetim kurulu üyelerinin yargılanması, TKİ ve MİGEM'e sunulan ocağın çalışma planları, 2006 yılından bu yana ocakla ilgili yapılması gereken iş sağlığı ve güvenliği kurulu toplantı tutanakları, müfettişlerin risk değerlendirme ve teftiş raporları, ocağın önceki işleticisi Park Teknik'in yetkililerinin tanık olarak dinlenilmesi'' de müşteki avukatlarının istekleri arasında yer aldı.

Müşteki avukatları, ayrıca Ramazan Doğru'nun, iş hukuku ve maden hukuku konularında hukuki ve cezai sorumluluğun kendisine verilmediği itirazında bulunması üzerine, "Resmi belgede sahtecilik" suçu iddiasıyla İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Can Gürkan ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Yiğit'in yargılandığı davanın, bu davayla birleştirilmesi talebinde bulundu.

Kriminal incelemede, sözü edilen yönetim kurulu kararındaki imzanın, Doğru'ya ait olmadığı belirlenmişti.

Taleplerini iletirken görüşlerini de dile getiren müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, sanıkların savunmalarında iş güvenliğinden sorumlu başmühendis Mehmet Efe'yi tek sorumlu gösterdiğine dikkati çekti.

Kozağaçlı, Park Teknik ile TKİ arasında, ocaktaki yangınlardan ortaya çıkan zararların tazmini konusunda yazışmalar bulunduğunu öne sürerek, "TKİ'den cevap olarak, yangının işin doğal sonucu olarak zararın firma tarafından karşılanması gerektiği bildirilmiş, bunun üzerine de Park Teknik, ocağı işletmekten vazgeçmiştir. Tüm sanıkların, olayın yangın nedeniyle meydana gelmediğini ısrarla savunmaları, şirketin maddi zararı üstlenmek istememesinden ileri geliyor" diye konuştu.

- Sanıklar hakkında istenilen cezalar

Davada, tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanığa ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu