Soma Davası Yarına Ertelendi

Soma'daki maden faciasına ilişkin davada mahkeme heyeti, "arasında menfaat çatışması olan sanıkların yeni avukat bildirmeleri için" duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Soma'daki maden faciasına ilişkin davada, mahkeme heyeti, müşteki ve katılan avukatlarının, "iş güvenliğinden sorumlu sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğu, dolayısıyla bu sanıkların müdafiliğinin aynı avukatlarca yapılamayacağı" yönündeki itirazını kabul ederek, söz konusu durumdaki sanıkların yeni avukat bildirmeleri için duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında, askerde bulundukları için daha önce savunmaları alınamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ile Harun Yılmaz ifade verdi. 

Karadeniz, yaptığı savunmada, madende Hilmi Kazık'a bağlı "emniyetçi" olarak çalıştığını ve seyyar sensörle gaz ölçümü yapmak ve tahkimatları kontrol etmekle görevli olduğunu söyledi. 

Mahkeme başkanı Aytaç Balcı'nın yönelttiği sorular doğrultusunda savunmasına devam eden Karadeniz, görev yaptığı üçüncü vardiyada "oksijen düşüklüğü" ya da dinamit patlatıldığı dönemler dışında "karbonmonoksit 50 PPM sınır değer aşımına" hiç rastlamadığını ve "ayaklarda kömür yangınına" rastlamadığını ileri sürdü. 

"Yer Altında Neyin Nereden Geleceği Belli Olmaz" 

Karadeniz, mahkeme başkanı Balcı'nın "tehlike anında bir kaçış planı olup olmadığı" yönündeki sorusuna ise "Hayır, ama yer altında neyin nereden geleceği belli olmaz. Plan olsaydı da buna kendim bile uyar mıydım bilmiyorum" dedi. 

Tutuksuz sanık maden teknikeri Harun Yılmaz ise son 1 yıldır ocağın A panosunda görev alması dolayısıyla bu sürede olayın meydana geldiği bölüme inmediğini belirtti. 

İddianamede sensörler ve gaz ölçüm değerleriyle ilgili hakkında suçlama yöneltilmesine karşın madende böyle bir görevi olmadığını savunan Yılmaz, üzerine atılı suçlamaları reddetti. 

Yılmaz, mahkeme başkanı Balcı'nın sorusu üzerine şirket tarafından çalışanlara üretim baskısı yapılmadığını, acil durumlara karşı ise herhangi tatbikat düzenlenmediğini söyledi.

Sanık Avukatları Arasında "Menfaat Çatışması" İddiası 

Mahkeme heyeti, müşteki ve katılan avukatlarının, "iş güvenliğinden sorumlu sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğu, dolayısıyla bu sanıkların müdafiliğinin aynı avukatlarca yapılamayacağı" yönündeki itirazını değerlendirdi. 

Talebe ilişkin cumhuriyet savcısı Koray Keskin'in olumlu mütalaa vermesinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, talebi kabul etti. 

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının ve sanıkların, yeni müdafilik bildirimi için süre istemesi üzerine duruşmaya yarın saat 09.00'a kadar ara verdi. 

301 Madenci Ölmüş, 162 İşçi Sağ Kurtarılmıştı

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs Salı günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, yaşanan faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme"suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. 

Tutuksuz 37 sanıktan 12'si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu