Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından NSA'nın dinleme ve izleme programı hakkında bugün Strasbourg'da düzenlediği oturuma Moskova'dan video konferansla katılan Snowden, Amerikan istihbaratının dünya genelinde hiçbir yasal zemin ve kontrol olmaksızın birey ve grupları takibe aldığını söyledi.
Dinleme ve izleme faaliyetlerinin tamamen NSA teknisyenlerinin inisyatifiyle ve keyfi biçimde yapıldığını söyleyen Snowden, değişik algoritmalar oluşturularak gerçekleştirilen elektronik taramaların sadece siyasi değil aynı zamanda ekonomik ve ticari alanları da kapsadığını belirtti.
'ÖZEL ALGORİTMALAR YARATTIM'
Snowden, elektronik dinleme ve izleme operasyonları sayesinde bireylerin siyasi görüşleri, coğrafi konumları, cinsel tercihleri, kimlikleri, dostluk ve iş ilişkileri ve elektronik ortamda bıraktıkları izlerin kolayca takibe alındığını söyledi. Kendisi de eski bir NSA analisti olan Snowden, kesinlikle hiçbir suça bulaşmamış kişilerin de takibe alındığını bildirdi.
Snowden, "Mesajlarınız hiçbir izin olmaksızın okunabiliyor. Ben şahsen, bireyler ve grupları izlemek için özelalgoritmalar yarattım" şeklinde konuştu.
Bu faaliyetlerin uluslararası ekonomik ve ticari ilişkilerde de kullanıldığını kaydeden Snowden, takibe alınan milyarlarca iletişimin aslında perde arkasında gizlice gerçekleştirilenin "çok küçük bir kısmını oluşturduğunu" ifade etti.
'BUZDAĞININ SADECE GÖRÜNEN KISMI'
Hakkında yeni soruşturma açılması riski nedeniyle ayrıntı veremeyeceğini söyleyen Snowden, şu ana kadar açığa vurulanları "buzdağının sadece görünen kısmı" olarak tanımladı. Snowden, NSA'nın ulusal ve uluslararası planda faaliyet gösteren sivil toplum kurumları ve sendikaları da izlediğine işaret etti.
AVRUPA İSTİHBARATLARI DA KATILIYOR
Snowden, NSA'nın dinleme ve izleme faaliyetlerine Avrupa istihbarat birimlerinin katıldığını da sözlerine ekledi. NSA'nın faaliyetlerinin sadece ABD ve AB sorunu değil, "uluslararası bir sorun" olduğuna dikkat çeken Snowden, çözümün çok güçlü şifreleme ve kitlesel izleme faaliyetlerinin Anayasa ile yasaklanmasından geçtiğini söyledi.
Oturuma katılan eski Alman istihbarat dairesi şefi Hans Jörg Geiger ise "dost müttefikler birbirlerine karşı casusluk faaliyetinde bulunmamalı" diyerek, bu tür faaliyetleri önlemek amacıyla dört ana temele dayalı bir kılavuz hazırlanması önerisinde bulundu.
Geiger, bu dört temeli, "her türlü siyasi ve ekonomik casusluğun yasaklanması", "müttefik ülkelerin birbirlerinin topraklarındaki casusluk faaliyetlerinin sadece söz konusu ülkenin onayıyla yapılması", "müttefik ülkedeki veri trafiğinin takibe alınıp stoklanmasının yasaklanması veya stoklandıysa silinmesi" ve "telekom ve internet şirketlerinin elindeki verilerin sadece yargı kararıyla alınabilmesi" olarak açıkladı.
NSA'nın yasadışı küresel dinleme ve izleme faaliyetleri hakkında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından hazırlanmakta olan kapsamlı rapor ve kararın Eylül ayında oylanması bekleniyor.