26 Haziran'da İsrail güçleri Mescid-i Aksa'nın avlusuna zorla girerek 10 kişiyi gözaltına aldı. İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yaptığı baskında İsrail güçlerinin Aksa'nın kapılarını kapattığı, yaklaşık 190 polisin silah zoruyla Aksa'ya girdiği ve cemaatten bazı kişileri darp ettiği açıklandı. Ramazan ayında yaşanan bu olaylar Mescid-i Aksa'da gerilimi artırdı.
Daha sonra El-Halil kentindeki Kiryat Arba Yahudi yerleşim yerinde bir İsrailli kız çocuğu öldürüldü. İsrailli çocuğun ailesinin Mescid-i Aksa'ya girme çağrısı sonrası 12 Temmuz'da 30 Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. Bu olay bölgedeki tansiyonu daha da artırdı. Baskına tepki gösteren 1948 Filistin İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Kemal el-Hatib yaptığı açıklamada Mescid-i Aksa'ya baskınlar olabileceği çağrısında bulundu. Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışması bölgedeki gerilimi tırmandırdı. Temmuz ayında yükselen tansiyon Ağustos ayında artmaya devam etti.
İsrail Aksa üzerinden Kudüs'ü bölmeyi hedefliyor
14 Ağustos'ta bir grup Yahudi yerleşimci İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusuna girilmesinin ardından Filistin'den ve Ürdün'den İsrail'e sert tepki geldi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, "İsrail hükümetinin desteğiyle gerçekleşen bu baskınlarla, Aksa'da önce zamansal sonra da mekansal bir bölünme hedefleniyor. İsrail'in yürüttüğü kapsamlı savaş karşısında Aksa'nın korunması için harekete geçilmesi gerekiyor" açıklamasını yaparak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nı toplantıya çağırdı.
Din savaşını kullanıyor
Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanı Vail Arabiyat, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik tacizlerinin bölgede “din savaşlarının" çıkmasına neden olacağı konusunda İsrail'i uyardı. Bakanlık yaptığı açıklamada 400'den fazla Yahudi yerleşimcinin İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girdiği ve Aksa'da daha önce görülmemiş şekilde yoğun güvenlik önlemleri bulunduğunu ifade edildi. Ürdün yaptığı açıklamada BM, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı artan saldırılara karşı İsrail'e baskı uygulamaya çağırdı.
Amaç: Kudüs
15 Ağusto'ta İİT yaptığı yazılı açıklamada Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini durdurması için BMGK'dan acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu. Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli ise yaptığı açıklamada İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin din odaklı bir çatışamaya neden olabileceği konusunda İsrail'i uyardı. Arap Birliği, İsrail'in uygulamalarının “Kudüs'teki Yahudi yerleşimci siyasetini güçlendirme, demografik ve coğrafi yapıyı değiştirme ile Kudüs'ü Filistin'den ayırma" planının bir parçası olduğunu ifade etti. Hilli, BMGK'yı harekete geçmeye çağırdı.
Yeni Şafak