Siyonist bakan Filistin banka sistemini çökertmek istiyor

Axios'a konuşan iki ABD'li yetkili, Siyonist Maliye Bakanının önümüzdeki ay Filistin bankalarını siyonist finans sisteminden kopararak işgal altındaki Batı Şeria'da ekonomik bir çöküşe neden olabileceğini ifade etti.

Filistin bankacılık sisteminin çökmesi Filistin Yönetimi'ni yıkabilir, Batı Şeria'yı kaosa sürükleyebilecek ve bölgedeki çatışmayı daha da şiddetlendirebilecek bir süreç doğurabilir.

Kendisi de radikal bir siyonist ve Filistin karşıtı olan siyonist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Batı Şeria'yı tamamen işgal etme projesinin bir parçası olarak Filistin Yönetimi'ni zayıflatmak için son iki yılda birçok adım attı.

Smotrich'in Maliye Bakanı olarak ve Savunma Bakanlığı'nda Batı Şeria'daki sivil işlerden sorumlu bakan olarak görev yapması, işgal yönetiminin işgal altındaki topraklarda Filistinlilere yönelik politikası üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasını sağlıyor.

Smotrich, işgal bankalarına "kara para aklama ve terörizmi finanse etmekle suçlanma" riski olmaksızın Filistin bankalarıyla mali işlem yapma yetkisi verme yetkisine sahip. Bu onay olmadan Filistin bankaları İsrail finans sisteminden kopacak ve çökecektir.

Haziran ayında Smotrich, Filistin bankalarıyla çalışan işgal bankalarına verilen yetkiyi uzatmamakla tehdit etti.

Smotrich bu tehditle, Netanyahu'yu işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı yahudi işgallerinde binlerce yeni konuta onay vermesi ve beş yasa dışı yahudi yerleşkesini yasallaştırması için sıkıştırmasını sağladı.

Bunun karşılığında Smotrich, bankalara verilen söz konusu izni kendinden önceki bakanların yaptığı gibi bir yıl uzatmak yerine sadece dört ay uzattı.

ABD'li yetkililere göre bankacılıkla ilgili söz konusu izin 31 Ekim'de sona erecek ve ABD ile müttefiklerinin çoğu Smotrich'in bu yetkiyi uzatmamasından endişe ediyor.

Filistin Haberleri

Batı Şeria'da son bir haftada 93 direniş eylemi gerçekleştirildi
Gazzeliler cuma namazını yıkılan caminin enkazında kıldı
Batı Şeria'da baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi
Gazze'deki kan bankasının yıkılması ve "açlık" kan bulmayı zorlaştırdı
İşgalci İsrail Gazze'de bir eve düzenlediği hava saldırısında 6 Filistinliyi katletti