HAKSÖZ HABER
Covid-19 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüse ‘Çin virüsü’ diyen Trump’ın söylemleri kendisinin görevi terk etmesinin ardından bile kullanılmaya ve içselleştirilmeye devam ediyor.
ABD’nin New York şehrinde Asyalı bir kadın sokakta yürürken siyahi bir adamın saldırısına uğradı. 48 yaşındaki Alexander Wright, yanından geçtiği kadının yüzüne çok sert bir şekilde vurdu. Aldığı darbenin etkisiyle sersemleyen kadın, yere düşerek bayıldı. Siyahi adam bayılan kadına yardım etmek isteyenleri de eliyle durdurdu. New York Eyalet Meclis Üyesi Yuh-Line Niou’nun sosyal medya hesabından paylaştığı görüntüler tepki çekti. Gözaltına alınan Alexander Wright, nefret suçu işlemek ve saldırı suçlamasıyla yargılanacak.
Sokak ortasında şiddet görüntüleri ile ırkçılığın yeni bir boyutu ile karşılaşan Amerika’nın genlerindeki ırkçılık kendisini masum insanlara saldırarak göstermeye devam ediyor.
Bir propaganda söyleminin ne kadar güçlü olabildiğini kanıtlayan bu söylemin olası sonuçları ise bireysel tarzda gerçekleştirilen nefret ve ırkçılık saldırıları olmaya devam ediyor. Sokak ortasında saldırıya uğrayan Asyalılar; daha çok ‘beyazlar tarafından ırkçılığa tabi tutulan siyahlar’ tarafından hedef alınıyor.
Eski ABD başkanı Trump, “Çin, bizim ordumuzun bunu (salgını) onlara verdiğimiz şeklinde bir bilgi veriyor, bu yanlış. Tartışmak yerine, dedim ki geldiği yere göre adlandırmalıyım: Bu, Çin’den geldi. Bu yüzden bence bu çok doğru bir terim” demişti. Bu söylemini aldığı tepkilere rağmen değiştirmeyen ırkçı liderin söylemi saldırılara neden olmaya devam ediyor.
ABD ve Çin arasında, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde zirve noktasına tırmanan zıtlaşmanın kurbanları, dünya genelindeki Asya kökenliler olmaya devam ediyor. Dünyanın birçok yerinde Asya kökenliler Çinli olup olmaması hiç önem arz etmeden ırkçılığa ve nefret saldırılarına maruz kalmaya devam ediyor.
Asyalı kadına siyahi adamın saldırısı,
Son bir yılda, Asya kökenlilere ABD genelinde, yaklaşık 4 binden fazla saldırı gerçekleştirildiği bildiriliyor.
Çin Virüsü tabirini, Çin’den gelen itirazlara ve ABD kamuoyundaki ırkçılık eleştirilerine aldırış etmeden kullanan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın tetiklediği ırkçılık nefret ile birleşince ortaya çok kötü görüntüler çıkmaya devam ediyor.