Mısır'da Anayasa Hazırlık Komisyonu, "sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını" öngören 204. maddeyi, siyasi parti ve grupların itirazlarına rağmen onayladı.
Siyasi parti ve grupların eleştirilerine rağmen anayasa taslağında yer alan madde, Anayasa Hazırlık Komisyonu üyelerinden 43'ünün verdiği "evet" oyuyla kabul edildi.
204. maddeye göre, silahlı kuvvetlere ait kışlalara, askeri tesislere, silah fabrikalarına, mühimmat ve cephaneler ile güvenlik güçlerine görevlerini yerine getirmeleri esnasında yapılacak doğrudan saldırılar, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına sebep olacak fiiller arasında yer alıyor.
Komisyonda görüşülen maddelerin kabul edilebilmesi için üyelerin yüzde 75'inin, yani 50 üyeden 38'inin onayını alması gerekiyor.
Mısır ordusu, 3 Temmuz'da ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştırarak aralık ayında referandumla kabul edilen anayasayı askıya almıştı. Ordunun uygulamaya koyduğu geçiş dönemi "yol haritası" çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, anayasa taslağı hazırlaması için "50 kişilik Anayasa Hazırlık Komisyonu" oluşturulması talimatı vermişti.
4 madde özel oturumda görüşülecek
Mısır'da 247 maddeden oluşan yeni anayasa taslağının nihai oylama işleminin yapıldığı ikinci tur sona erdi.
50 kişilik Anayasa Hazırlık Komisyonu'nun 49 üyesinin hazır bulunduğu nihai oylamada, parlamento seçimleriyle ilgili 229 ve 230'uncu maddeler ile çiftçilerin, gençlerin, Hristiyanların ve engelli bireylerin mecliste temsil edilmesine ilişkin 243-244'üncü maddeler için yeterli oy çoğunluğu sağlanamadı. Oylamada yeterli çoğunluk sağlanamayan 4 maddenin özel oturumda görüşüleceği belirtildi.
AA