Sivas Sanıklarının Mağduriyeti Sürüyor, AK Parti'li Vekiller Suskun!

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Aziz Nesin’in tahrikleriyle gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olayları sonrası Sivaslı Müslümanlara yönelik başlatılan kin ve intikam takibi sürüyor.

Sivas sanıklarının mağduriyetinin üzerinden çeyrek asır geçti!

Aziz Nesin’in tahrikleriyle başlayan, Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarını çıkaranların asıl failleri bulunmazken, olaylar sırasında kalabalığın içinde oldukları gerekçesiyle mahkûm edilenlerin mağduriyeti devam ediyor.

Sivas olaylarında 33 sanık idam cezasına mahkûm edilirken, 4 sanık 20’şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 27 sanık 7 yıl 6’şar ay, 2 sanık 5’er yıl ağır, 1 sanık ise 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Devlet Denetleme Kurulu, Sivas ve Başbağlar olaylarını inceleme kararı almasına rağmen mağduriyetlerin giderilmesi yönünde bir türlü mesafe alınamadı.

AK Parti’li Vekiller Elini Taşın Altına Koymalı!

Sivas mağdurlarının yargılandığı mahkemede CHP ve HDP’liler müdahil olup süreci takip ederken, mazlumların gözünü çevirdiği AK Parti’li vekillerin ise elini yeterince taşın altına koymadıkları belirtiliyor.

Yeni Akit gazetesinin konuyla ilgili olarak kısa da olsa açıklama alabildiği AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas’ta 23 yıl önce yaşanan olay sonrası başlayan mahkeme sürecinde çok sayıda kişinin mağdur edildiğini söyledi.

AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, Yeni Akit’in konuyla ilgili sorularını yeterli bilgi sahibi olmadığı gerekçesiyle cevaplamazken, diğer AK Parti Sivas Milletvekili Selim Dursun’a ulaşıp görüş almak mümkün olmadı.

Tek Çakı Dahi Bulunmadı

Sivas sanıklarının avukatı Cüneyt Toraman, Aziz Nesin ve oteldeki özel şahısların kamu yöneticileri gibi değerlendirildiğini belirterek, “Tek bir çakı bıçağının dahi ele geçirilmediği olayda, sanıklar ‘anayasayı ilga’ suçundan mahkûm edilmiştir.” dedi.

“Sivas davasında, mahkemenin ilk kararı bozulduktan sonra, bu mahkeme üyelerinin yerine atanan yeni hâkimler vasıtasıyla verdiği karar, davayı hukukun takla attırıldığı bir davaya dönüştürmüştür.” diyen Toraman, “Adalete ve hukuka saygısı olan herkesin, böyle bir karardan utanması gerekir.” diye konuştu.

2 Yargılama, 2 Ayrı Karar!

Ankara 1 No’lu DGM’nin 26 Aralık 1994’te açıkladığı kararda, ‘tahrik’ten 3 ila 20 yıl arasında hapis cezası alan mağdurlar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bu kararı temyizde bozmasının ardından “devletin anayasa ve temel nizamını bozma” gerekçesi ile yeniden yargılanmış ve 33 kişi idama, 4 kişi 20 yıl hapse, 1 kişi 15 yıl, 27 kişi 7.5 yıl, 2 kişi 5 yıl, 1 kişi ise 2 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Kaynak: Muhammet Kutlu / Yeni Akit

Hukuk Haberleri

Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!
Bu ne acele! Suriyeli muhacirlere aile hekimliği uygulaması sonlandırılıyor
Cumaya giden işçisini ekmeğinden eden işveren müstehakını buldu