Sivas Olayları Davası Yine Ertelendi

Sivas Madımak olaylarında 37 kişinin ölümüne ilişkin dava, firari sanıklarla ilgili zamanaşımı beklentisine rağmen ertelendi.

Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin açılan ana davadan dosyaları ayrılan 7 firari sanığın yargılandığı davanın görülmesi sona erdi. 7 sanıkla ilgili duruşma bir kez daha ertelendi. Mahkeme 13 Mart 2012 tarihine ertelendi.

Mahkemenin bu duruşmada davanın zaman aşımına uğrayıp uğramadığıyla ilgili karar vermesi bekleniyordu.

Esas hakkında görüş bildiren savcı Hakan Yüksel, 6 sanıkla ilgili zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek davanın düşmesi gerektiğini ifade etmişti.

Savcının yargılanabilecek tek isim olarak gösterdiği Cafer Erçakmak'ın hayatını kaybettiği adli tıp raporuyla belgelenmişti.

Müşteki avukatları, savcının zaman aşımı tezine karşı çıkarak olayın, "insanlığa karşı suç olduğu ve zaman aşımı kurallarının uygulanamayacağı" yönünde görüş bildirmişti.

Cafer Erçakmak’ın Ölümü İkna Etmiyor!

Müşteki avukatları, öldüğü kamuoyuna yansıyan kişinin sanık Cafer Erçakmak olup olmadığı konusunda yeniden DNA testi yapılmasını istedi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya müşteki avukatları katıldı. Müşteki avukatlarından Şenal Sarıhan, duruşmada söz alarak, bir süre önce öldüğü kamuoyuna yansıyan sanık Cafer Erçakmak ile ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun dosyaya ulaştığını belirtti.

Rapora göre, defnedilen kişinin Erçakmak olup olmadığı konusunda, Erçakmak'ın oğlu Ergün Erçakmak ile eşi Nuran Erçakmak'tan alınan kan ve doku örneklerinin DNA testlerinin yapıldığını anlatan Sarıhan, “Bir kişinin eşiyle DNA bağı olmaz. Bu durumda karar verilirse, dosya üzerindeki kuşku devam edecektir. Bu sebeple Cafer Erçakmak'ın birinci derecede yakınlarıyla, annesi veya kardeşleriyle DNA'sı karşılaştırılsın” dedi. Sarıhan, sanıklardan Yılmaz Bağ ile ilgili de ölüm haberinin geldiğini, bu konunun da 22 Şubat 2011'de duruşma tutanağına girdiğini ifade etti.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, DNA konusunda ek rapor alınıp alınmaması ve Yılmaz Bağ ile ilgili yeniden mütalaa verilip verilmemesi konusunda değerlendirme yapmak üzere dosyanın kendisine tevdi edilmesini istedi.

Mahkeme, dosyanın, Cumhuriyet Savcısı Yüksel'in talebi doğrultusunda kendisine tevdi edilmesine karar vererek, duruşmayı 13 Mart 2012'ye erteledi.

Duruşmayı bazı milletvekilleriyle Alevi örgütlerinin temsilcilerinin de arasında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

***

Konuyla ilgili Ali İhsan Karahasanoğlu'nun bugünkü yazısı okunabilir:
Ergenekon’da Özgürlük Sivasta Daha Fazla Ceza!

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu