Sistematik Bombardımanlar Doğu Guta’yı Devasa Bir Enkaza Dönüştürdü

Esed rejiminin 5 yıldır abluka altında tutup bombaladığı Doğu Guta, dev bir enkaz ve mezarlığa dönüştü.

İnsansız hava aracıyla çekilen son görüntülerde ağır hasar alan ve terk edilen apartmanlar, kullanılamaz hale gelen yollar ve hurdaya dönen araçlar dikkat çekiyor. 400 bin kişinin yaşadığı kentte sadece son 10 günde 600’e yakın sivil katledildi.

Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu ve ateşkes kararlarını hiçe sayarak saldırmaya devam ettiği Doğu Guta’nın, havadan çekilen görüntülerde hayat belirtileri kalmayan bir enkaz kente dönüştüğü dikkati çekiyor. Anadolu Ajansı, Suriye’nin başkenti Şam’ın merkezine 10 kilometre mesafedeki Doğu Guta’nın Duma ilçesini insansız hava aracıyla (İHA) görüntüledi. Duma’nın farklı mahallelerinin çekildiği görüntülerde, sivil yerleşimlerin göz alabildiğine geniş bir alanda yan yana ağır hasar almış apartmanlar, yerle bir olmuş yollar ve tahrip olmuş araçlarla kaplandığı dikkati çekiyor.

MİNARELER DAHİ YIKILMIŞ

Yıkımın nispeten az yaşandığı mahallelerde, dış cephesi tamamen yıkılmış apartmanların odaları görüntüye yansıyor. Duvarları yıkılmış odalarda, savaş öncesindeki yaşamı anımsatan eşyalar seçilebiliyor. Yerle bir olmuş yollarda az sayıda insanın bombardımanların ara verdiği anlarda motorsikletlerle hareket etmeye çalıştığı anlaşılıyor. Daha ağır hasar alarak hayalet semti andıran bir başka mahallede ise minarelerin dahi yıkıldığı izleniyor. İHA, tamamen yıkılmış, tek bir insanın görülmediği mahallede, bir mezarlığı kadraja alıyor. Mahallenin de bir mezarlığa döndüğü görüntüye yansıyor.

MAHALLELER MEZARLIĞA DÖNDÜ

Mezarlığa dönen bir başka mahallenin ise İHA’nın havalandığı anlarda yeniden bombalandığı, dumanların yükselmesinden fark ediliyor. Şam’ın doğusundaki bazı ilçe ve beldeleri içeren 104 kilometrekarelik Doğu Guta, iç savaşın en büyük felaketine sahne oluyor. Yarısı çocuk yaklaşık 400 bin sivil, 5 yılı aşkın süredir gıdasızlık, ilaçsızlık ve yoğun saldırılarla mücadele ediyor.

SİVİLLER TAHLİYE BEKLİYOR

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan edilmesine rağmen Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk ise açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.

107 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Esed rejimi ve destekçilerinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya’nın duyurduğu her gün 5 saatlik ateşkese rağmen saldırılarını sürdürüyor. Siviller, karanlık, ısıtılamayan, gıda bulunmayan sığınaklara indi. Süren saldırılar ve son haftalardaki artan şiddet nedeniyle, sivillerin büyük bölümü halen sığınaklardan çıkmaya korkuyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), dünkü açıklamasında, Esed rejimi ve destekçileri Rusya ve yabancı grupların 19-27 Şubat dönemindeki şiddetli hava ve kara saldırılarında 107’si çocuk, 76’sı kadın toplam 560 sivil yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

Esed’den yine sivil katliamı

Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ve Rusya’nın duyurduğu her gün 5 saatlik ateşkese rağmen düzenlediği saldırılarda 8 sivil öldü. Esed rejimi ve destekçileri, ateşkese rağmen Doğu Guta’yı vurmaya dün de devam etti.

8 SİVİL ÖLDÜ

Sivil yerleşimlerden Merc’de 4, Kefer Batna’da 2 (baba ve kızı), Hammuriye’de 2 sivil öldü. Ayrıca Duma’da 120 yıl önce inşa edilen El Sellik Camisi, Rus savaş uçaklarıyla vuruldu. Geçen hafta da Duma’daki Nur Camisi vurulmuştu. Bombardımanların aralıksız devam etmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Suriye Haberleri

Özgür Suriye’de eğitim sistemi ıslah ediliyor
İşgalci İsrail, Şam'ın güneybatısında bir noktaya hava saldırısı düzenledi
Humus'ta Esed çetelerine operasyon
Katil Esed'le bağlantılı savaş suçluları için yakalama emri
BBC, Suriye’nin ilk kadın valisini neden haber yapmadı?