Mısır'daki darbeyi destekleyen körfez ülkeleri bin pişman. Darbeci Sisi yönetimine şimdiye kadar 25 milyar dolara yakın kaynak aktaran Birleşik Arap Emirlikleri, hayal kırıklığı içinde. Ortaya çıkan gizli belgede yazılanlar, BAE'nin Sisi'den beklentisinin boşa çıktığını gösteriyor.
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirerek yönetimi ele geçiren Abdulfettah es-Sisi' köfezdeki destekçilerini hayal kırıklığına uğrattı. Hayal kırıklığı yaşayan ülkelerin başında Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Darbeci Sisi yönetimini ayakta tutmak için milyarca dolar akıtan BAE, şimdi, Sisi'nin kendilerine kulak asmamasından ve verdiği sözleri tutmamasından yakınıyor.
Ortaya çıkan gizli belge hayal kırıklığını belgeledi
Abu Dabi Veliaht Prensi için hazırlanan gizli belge, BAE'nin, darbe lideri Sisi'den beklentisinin boşa çıktığını ortaya koyuyor
Merkezi Londra'da bulunan "Middle East Eye" haber portalı, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el Nahyan için hazırlanan gizli bir belgeyi ele geçirdi.
Prens Zeyid: Sisi ATM makinası olmadığını bilmesi gerekiyor
Portalın gizli belgeye dayandırdığı haberinde, "Mısır'daki askeri darbeyi finanse eden Muhammed bin Zeyid'in, Sisi konusunda hayal kırıklığına uğradığı" ve "Bu adamın, ATM makinesi olmadığımı bilmesi gerekiyor" ifadesini kullandığı belirtiliyor.
"Finanse etmek yetmez, kontrol edilmeli"
Habere göre, Abu Dabi Veliaht Prensi'nin yakın çalışma ekibi tarafından hazırlanan 12 Ekim tarihli stratejik belgede, Mısır'ı finanse etmeyi sürdürmenin BAE'ye getirdiği siyasi maliyetine dikkat çekilerek, gelecekte izlenecek stratejinin, "sadece Mısır'da yönetimi etkileme teşebbüsüne değil, aynı zamanda hükümeti kontrol etmeye dayanması gerektiği" kaydediliyor.
"Mısırlı yetkililer sadık değil"
BAE'nin görevlendirdiği Mısırlı yetkililerden duyulan hoşnutsuzluğa vurgu yapılan belgede, bu kişilerin, BAE'ye, Mısır'a oldukları kadar sadık olmadıkları, bu nedenle gelecekte Mısır'daki ortakların daha dikkati seçilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Mısır basınındaki Suud eleştirilerinden duyulan rahatsızlık
Belgede, Mısır basınında, Suudi Kralı Salman ve oğlu Prens Muhammed bin Salman'a eleştiri içeren haberlere atfen de, bu "kalem savaşı"nın BAE'nin çıkarlarına zarar verdiğinin dile getirildiği savunuluyor.
Finansörden bütünüyle ortak pozisyonuna...
Belgede, ayrıca gelecek yıldan itibaren Mısır'a yapılacak yatırımların, BAE'nin nihai olarak, finansörden "bütünüyle ortak" pozisyonuna geçmesini sağlama amacı taşıyacağı, BAE'nin Mısırlı düşünce kuruluşlarını, üniversiteleri ve basın yayın organlarını finanse etmesinin ve görevlendirmesinin gerekliliği vurgulanıyor.
"Sisi verdiği sözlere kulak asmıyor"
Tüm yatırımların, açık bir strateji ve vizyona sahip olmasının BAE'ye faydalarının test edilmesinin gerekliliği ifade edilen belgede, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Suudi Arabistan'ın liderliğinde Husilere karşı oluşturulan koalisyon için Yemen'e kara birlikleri gönderme sözünü yerine getirmemesinden, ayrıca ekonomik ve idari reform taleplerine kulak vermemesinden duyulan hoşnutsuzluğa işaret ediliyor.
BAE Sisi'ye 25 milyar dolara yakın para gönderdi
Mısır'ın en büyük yabancı yatırımcısı haline gelen BAE, geçen Mart ayında Şarm el Şeyh'te yapılan ekonomi konferansında Başbakan Şeyh Muhammed bir Reşid el Maktum'un yaptığı açıklamayla, ülkesinin Mısır'a hali hazırda 13,9 milyar dolar verdiğini, 3,9 milyar dolar daha göndermeyi taahhüt ettiğini duyurmuştu. Uzmanlar, BAE'nin Sisi'ye yaptığı yardımın gerçekte 25 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ediyor.
Kaynak: HABER7