Sisi Zamlar İçin İki Yıl Süre İstedi

Mursi yönetimi dönemindeki dış kaynaklı zam ve kesinti sorunlarını darbe sebepleri arasında gösteren Sisi kendi dönemindeki aynı sorunlar için iki yıl süre istedi.

Sisi devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, bu iki yıllık süreçte fakirlikle mücadele için benzer kararların alınacağını dile getirerek, "Akaryakıt fiyatlarındaki artış, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gereği zorunludur. Zira bütçede yaklaşık 43 milyar dolar açık var"  dedi.

Sisi, alınan yeni tedbir kararlarını 1973 yılında yaşanan Mısır - İsrail savaşında hükümetin aldığı kararlara benzetti. Sisi, "Bu, eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın 1973 yılında İsrail'e karşı 6 Ekim Savaşı'na girilmesi için aldığı karara benzemektedir" ifadelerini kullandı.

Mısır halkından, "kazanmak" için ülke sorunlarıyla mücadelede sabır göstermelerini isteyen Sisi, 6 Ekim 1973 Savaşı'nı hatırlatarak, "Ramazan ayının 10'uncu gününde halk, ülkenin inşası, zaferi için direnmiş ve ülke kazanmıştı” dedi.

Sisi, “Tüm acı, sıkıntı ve zor şartlara rağmen halk cumhurbaşkanının arkasında durmuştu. Bir kilo şeker, zeytinyağı almak için kuyruklarda beklediler, ancak tek düşündükleri onurlu bir şekilde yaşamaktı. Biz de şimdi aynı amaç için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sisi, hazineye bağış yapabilecek durumda olanlardan da destek istedi, durumu belli bir düzene koymak için acilen sekiz buçuk milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  

Akaryakıta yüzde 78 zam

Mısır'da devlet halkın alım gücünü arttırmak için yıllık 20 milyar dolar destek ödemesi yapıyor.  Darbe ile yönetime el koyan ve ardından yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi, bir süredir devlet desteğinin akaryakıttan kaldırılması gerektiğini söylüyordu.

Son olarak Petrol Bakanlığı, akaryakıt fiyatlarına yüzde 78'e kadar varan zam yapılmasına karar verdi. 

3 Temmuz darbesinin mimarı olan ve tartışmalı seçimlerle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biri, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.

Darbe rejimi şu ana kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı. Sisi yönetimi, farklı alanlarda verilen devlet desteklerini kaldırma kararı almıştı.

Ülkede geçtiğimiz yıl 3 Temmuz’da Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı.

Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Al Jazeera

Mısır Haberleri

Sıra sana da gelecek!
Sisi cuntası Mısır’da kutlama yapan Suriyelileri tutukluyor!
Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti