Mısır yönetimi Kuzey Sina’da uygulanan olağanüstü hali üçüncü kez uzatıyor.
Mısır Cumhurbaşkanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kararın olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde belirlenen saatlerde sokağa çıkma yasağını da kapsadığını belirtti.
Açıklamada, sokağa çıkma yasağının Kuzey Sina’nın başkenti Ariş kentinde daha az uygulanacağı bildirildi.
Bu bölgelerde uygulanan olağanüstü hal tedbirleri ve sokağa çıkma yasağına rağmen silahlı gruplar bölgedeki Mısır güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.
Sina’da Mısır ordusu ve güvenlik güçlerine karşı saldırılar düzenleyerek adını duyuran Selefi Ensaru Beytil Makdis Grubu IŞİD’e katıldığını ilan ederek ismini ‘Sina Vilayeti’ olarak değiştirmişti.
Sina’da 2015'in başından itibaren silahlı grupların düzenlediği saldırılarda 63 asker ve 7 polis öldü.
Sina’da yıkımlar
Mısır'da darbe yönetimi, Gazze sınırındaki beş kilometre boyunca oluşturacağı tampon bölgeyle ilgili operasyonunun ikinci aşamasına 12 Nisan’da başlamıştı.
Operasyonun birinci aşamasında Gazze’den Mısır’ın Refah bölgesine doğru beş yüz metre tamamlanmıştı. Başlayan ikinci aşamada bölgenin beş yüz metre daha ilerlemesi hedefleniyor.
Mısır ordusunun Cumhurbaşkanlığından aldığı talimatla gerçekleştirilen bu operasyonun ikinci aşamasında yaklaşık 2 bin ailenin kaldığı 1220 evin yıkılması bekleniyor.
Al Jazeera'den Abdulfettah Fayed, Sina halkının yıkılan evlerinin yerine yeterli tazminat almadıklarını ifade etmişti.
Darbenin ardından
Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından oluşturulan geçici yönetim, 25 Aralık 2013'te İhvan'ı "terör örgütü" ilan etmişti.
Kararın ardından ülke genelinde darbe karşıtları ve İhvan üyelerine yönelik tutuklamalar başlatıldı. Başta İhvan lideri Bedii olmak üzere yüzlerce kişi idam cezalarına çarptırılırken, binlerce kişi de halen cezaevlerinde yargılanmayı bekliyor. Son olarak 21 Nisan'daki duruşmada darbeyle görevden alınan seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kaynak: Al jazeera